zondag 5 februari 2012

Winter regeert zeker tot komend weekend

Vandaag kregen we het bewijs dat de winter stevig in het zadel zit. Het was bewolkt, de wind waaide uit het zuiden, maar het kwik bleef deze namiddag toch steken bij -3°C. Alweer een mooie schaatsdag, al voelde het door het gebrek aan zon en de iets strakkere wind toch wat kouder aan dan op de zonovergoten zaterdag. Voorlopig komt aan het schaatsplezier nog geen eind, integendeel zelfs.

Jong en oud maakte zich deze middag klaar om te schaatsen op het Groote Gat in Oostburg.

Jammer genoeg valt het aantal schaatslocaties tot op dit ogenblik erg tegen. Een rondrit door Zeeuws-Vlaanderen vandaag was vrij ontluisterend. Op de kreken in Westdorpe en Axel, traditionele verzamelplaatsen voor ijsfanaten, was geen schaatser te bespeuren. Ook het ijs van de Braakman in Terneuzen was onbetreden. Op het Groote Gat in Oostburg was wel een baan geveegd. Dat had als resultaat dat zowat alle Zeeuwse en Meetjeslandse schaatsers naar daar waren afgezakt en het ijs in de loop van de namiddag overbevolkt geraakte. Eenzelfde beeld blijkbaar in Oost-Vlaanderen, waar de Kraenepoel in Aalter een massa schaatsers te verwerken kreeg.
Het wordt toch stilaan tijd om ook elders eens de handen uit de mouwen te steken en banen op de ijsvloer vrij te vegen. Door de aanhoudende vorst moet het ijs inmiddels overal toch flink aangedikt zijn. Van zodra de sneeuw van het ijs is, groeit die ijsvloer erg snel verder aan.
Ontluisterend was toch de reportage in het VRT-journaal deze avond over de Damse Vaart. De politie patrouilleerde om te zien of niemand zich op het ijs waagde. Laat het duidelijk zijn: volkomen terecht, als het ijs nog niet dik genoeg is. Maar het vervolg klonk toch vrij bizar. "Er is minimaal 12 centimeter ijs nodig", zei de journaliste. "Het is niet bekend hoe dik het ijs op de Damse Vaart nu al is, want er is vandaag niet gemeten." Tja...

Rayonhoofden bij elkaar
Belangrijk nieuws ook uit Friesland vandaag. Voor het eerst sinds 1997 komen vanavond de rayonhoofden van de elf Friese steden bij elkaar. Uiteraard nog niet om een datum vast te leggen voor een tocht, maar wel om een overzicht te krijgen van de huidige situatie. Op een aantal plaatsen van het traject is het ijs nog maar 3 à 4 cm dik. Er moet nog veel gebeuren om daar aan de vereiste 15 cm te komen. Hoe groot de kans is op een Elfstedentocht? Daar spreek ik mij niet over uit. De Friezen zelf zijn veel beter geplaatst om dat correct in te schatten.

Vooruitzichten
Over het weer kan ik kort zijn. Het blijft de komende week dag en nacht vriezen, met vooral in de nacht van maandag op dinsdag nog eens forse vorst. De kans op sneeuw is de hele week verwaarloosbaar klein. Alleen in het uiterste westen valt mogelijk een sneeuwbui. De ijsvloer kan dus ook in Vlaanderen blijven aandikken. Woensdag en donderdag zal het trouwens bij ons kouder zijn dan bij onze noorderburen, omdat daar dan tijdelijk wat minder koude lucht van over de Noordzee binnensijpelt.


4 opmerkingen:

 1. Gemeentebesturen verbieden schaatsen liever zodat ze zeker geen risico nemen. Hier bij ons wordt er ook al duchtig geschaatst, ondanks een gemeentelijk verbod.
  http://sint-pieters-leeuw.eu/2012/02/05/schaatsers-op-groot-zuunbekken-ondanks-gemeentelijk-verbod/
  Ik vertrouw liever op eigen metingen en op het gezond verstand van andere schaatsers dan op het oordeel van gemeentebesturen die niet eens de moeite doen om eens te checken of het al dan niet veilig is, mar gewoon verbieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weer een paar sterke staaltjes gezien vandaag. In plaats van verantwoordelijkheid op te nemen en ergens een baan uit te zetten waar het wél veilig schaatsen is, wordt gewoon een algemeen schaatsverbod uitgevaardigd omdat er plekken zijn waar het nog niet veilig is. Als dat de trend wordt, staan we in Vlaanderen vrijwel nooit meer op de schaats.
   Triest hoogtepunt: volgens een artikel in Het Nieuwsblad zal de brandweer in Bornem volgende week (!) meten of het ijs op de Oude Schelde dik genoeg is om veilig te schaatsen...

   Verwijderen
  2. Triest. Ik hoop dat de elfstedentocht doorgaat want ik heb het gevoel dat al die aandacht voor natuurijsschaatsen misschien de gemeentebesturen er de voordelen van doet inzien. En de volgende winter wat makkelijker zal maken voor ons. Vandaag hoorde ik onze burgemeester nog kwaad aankondigen op radio 2 dat er boetes gaan worden uitgedeeld, tot 250 euro! Terwijl ik gisteren al een gemiddelde van 11 cm mat op de vijver waarover sprake. Dwaas.

   Verwijderen
 2. waar ga jij schaatsen? plaatskens rond Gent?

  BeantwoordenVerwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...