donderdag 2 februari 2012

De spelbrekers: wind en sneeuw

Een korte rondrit langs een aantal schaatslocaties deze middag was toch een kleine teleurstelling. De Kraenepoel in Aalter is dichtgevroren, maar voorlopig nog niet beschaatsbaar. Op mijn favoriete schaatsplek (die ik om heel erg egoïstische redenen hier niet bij naam noem, neemt u het mij niet kwalijk ;-) ) was er zelfs nog geen vliesje ijs te bespeuren. Naar ik heb vernomen, is ook de Damse Vaart nog bijna geheel ijsvrij. Het Donkmeer ligt nog gedeeltelijk open, elders ligt er een ijslaagje van 2 cm. Boosdoener is uiteraard de strakke wind, die het water te veel door elkaar mengt, waardoor de bovenlaag niet tot het vriespunt kan afkoelen. Allicht komt van uitstel deze keer geen afstel, want het blijft de komende dagen hard vriezen. Toch ligt er een nieuwe spelbreker op de loer: sneeuw.

Ik schreef maandag al over het kleine lagedrukgebiedje dat ontstaat boven de Noordzee. Het is een heel merkwaardig ding. Zo bedraagt de kerndruk 1035 hPa. Dat is een waarde die je normaal toeschrijft aan een hogedrukgebied, niet aan een lagedrukgebied. Deze depressie heeft een klassiek frontaal systeem, met een warmfront, een koufront en een occlusie. Daar hoort ook een warme sector bij. Deze kern komt morgen vrijdag afzakken via de Waddenzee over Nederland naar België. Dat betekent dat de wind morgen in de loop van de dag van richting zal veranderen. Er staat komende nacht eerst nog een koude noordooster. Tegen de ochtend valt de wind volledig weg. Het is daarbij ijskoud, rond de -10°C. Het water dat nu nog open ligt, komt tot rust en zal snel bevriezen.Morgenavond ligt een depressiekern boven ons land. Aan de kust wordt tijdelijk zachtere zeelucht aangevoerd (rode pijl), elders blijft het koud. Na doortocht van het koufront begint het ook aan de kust opnieuw te vriezen.

Kort na de middag draait de wind in het Vlaamse binnenland naar het zuidwesten. Het blijft daarbij koud, want ook vanuit die richting waait koude landlucht naar onze omgeving. Een ander paar mouwen is het voor het uiterste westen. Daar draait de wind naar het noordwesten en stroomt tijdelijk minder koude zeelucht binnen. Het gaat daarbij aan de kust ook hard waaien, tot windkracht 7. In West-Vlaanderen kan het kwik morgennamiddag en -avond oplopen tot enkele graden boven het vriespunt. Volgens de laatste modeluitvoer is dat alleen het geval voor de regio ten westen van de lijn Brugge-Gistel-Diksmuide. Elders blijft het gewoon vriezen.

Die windsprong hoort bij de doortocht van het warmfront. Daarbij valt ook wat sneeuw. Dat zou vooral het geval zijn in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Plaatselijk kan daar een dek ontstaan van 4 of 5 cm. Aan de kust kan dat natte sneeuw of zelfs eventjes regen zijn. Rond 18 uur volgt dan de passage van het koufront. De wind ruimt overal weer naar het noordoosten en ook aan de kust begint het dan weer volop te vriezen en kunnen er ook nog een aantal buien vallen met droge sneeuw. Dat betekent dat de wegen daar spekglad kunnen worden. De strooidiensten houden zich maar best paraat.

Zaterdag staat er dan opnieuw een zwak windje uit oostelijke richtingen. Het kwik ligt 's ochtends op de meeste plaatsen rond -8°C. Op plaatsen met een sneeuwdek is dat nog enkele graden lager. De maxima liggen zaterdag rond -2°C aan de kust en rond -5°C in Limburg. Zondagochtend vriest het vrijwel overal streng, rond -10° à -11°C. Overdag ligt het kwik rond -3°C aan zee en rond -5°C in het oosten. Een sneeuwzone blijft haperen boven de Noordzee en komt niet aan land.

Over het vervolg zijn de weermodellen vrij eenduidig. Het blijft ten minste tot en met woensdag koud. 's Nachts vriest het matig tot streng, overdag ligt het kwik rond of iets onder het vriespunt. Als de sneeuw niet al te veel roet in het eten gooit, lijkt schaatspret dus gegarandeerd.

Voor Friesland wordt het morgen een cruciale dag. Als er een paar centimeter sneeuw valt op de prille ijsvloer, dan betekent dat meteen dat de plannen voor een eventuele Elfstedentocht vrijwel defintief kunnen worden opgeborgen. Blijft Friesland gespaard van sneeuw, of valt er maar een heel klein beetje, dan kunnen ze blijven dromen. Concrete plannen zijn er uiteraard nog niet. Daarvoor moet het nog véél langer streng vriezen. Laat de Friezen maar rustig doen, ze hebben ervaring genoeg.

Tot slot nog een klein berichtje uit de interne keuken: deze IJsverwachting bestaat sinds 2005. Nooit kreeg ik meer bezoekers over de virtuele vloer dan gisteren. De verwachting werd gisteren precies 900 keer bekeken. Bij deze mijn dank aan alle trouwe lezers!De pluim van het Europese weermodel deze ochtend: het blijft koud tot en met woensdag. Daarna wordt het (uiteraard) onzeker, maar een aanhoudende vorstperiode is zeer goed mogelijk. (Bron: weerplaza.nl)

4 opmerkingen:

 1. Ik heb nog nooit zo schrik gehad van sneeuw!
  't wordt spannend

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik heb in de late namiddag enkele locaties bezocht.
  1. Boerekreek: lag tot mijn grote ontgoocheling nog voor de helft open. Het positieve is de de linkerzijde compleet dicht ligt. Zondag moet er op deze linkerzijde kunnen geschaatst worden denk ik.
  2. Oostpolderkreek: volledig dicht, met uitzondering aan het piertje nog enkele plaatsen die open liggen.
  3. Roeselarekreek: volledig dicht
  4. Kraenepoel: heb ik niet gezien maar zonet gehoord dat deze vanaf zaterdag open gaat voor het publiek!!!
  5. Een ondiep kreekje in Nederland waar ik praktisch elk jaar kan schaatsen, ook vorig jaar zelfs. Dit ligt volledig dicht met nog een zeer klein stukje open water. Ik heb mij hier al enkele meters op het ijs gewaagd (helaas boormachine niet mee) en het zag het er goed uit. Vermoedelijk morgen dus de eerste schaatspartij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de update Moonwood. Jij woont duidelijk in het Meetjesland :-)
   Vannacht zal er veel dicht vriezen. Hopelijk valt er daarna niet te veel sneeuw.

   Verwijderen
 3. Inderdaad, woon in Sint-Laureins en mijn werk is op 5' van de Kraenepoel :-)

  Ben eens benieuwd hoe het met de kreek bij het binnenkomen in Oostburg zit. Morgen of zaterdag passeer ik daar wel eens en laat ik het hier wel weten. Vanaf 6cm kruipen die Hollanders er daar met het ganse dorp op :-D

  BeantwoordenVerwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...