maandag 8 februari 2021

Natuurijs vormt zich, maar wat met corona?

 Hier in Drongen beginnen de sloten nu volop dicht te vriezen. Op groter water lukt dat ondanks de permanente vorst voorlopig nog moeilijker, door de wind en de bewolking. De volgende dagen worden kouder, met minder bewolking en minder wind. Dan zal de ijsvorming een stuk sneller gaan, maar op schaatsijs blijft het in Vlaanderen toch zeker nog enkele dagen wachten.

In de kleine slootjes is het ijs al enkele centimeter dik, grote wateroppervlaktes liggen nog open.


De voorbije dagen vonden veel nieuwe lezers de weg naar deze IJsverwachting. Dat is uiteraard bijzonder fijn. Voor de Nederlandse lezers wil ik nog even verduidelijken dat ik in de omgeving van Gent woon en dat mijn bijdrages dus vooral betrekking hebben op Vlaanderen. De situatie in Nederland kan uiteraard soms totaal anders zijn. Geregeld verwijs ik wel naar de omstandigheden in Nederland.

Inmiddels komt, zoals ik had verwacht, de vraag bovendrijven of er in deze corona-winter wel geschaatst mag worden op natuurijs. Al even verwacht (helaas) heeft de gemeente Aalter vandaag laten weten dat het naar de gemakkelijheidsoplossing grijpt en er deze winter niet geschaatst mag worden op de Kraenepoel, zowat Vlaanderens bekendste schaatslocatie. Een heel ander geluid kwam er gelukkig uit buurstad Deinze, waar burgemeester Jan Vermeulen (zelf een goed schaatser) liet weten dat de veerpont Bathio de Oude Leie niet meer zal oversteken. Zo blijft het ijs gespaard en kan er later over de hele lengte van de Oude Leie worden geschaatst, uiteraard als het ijs dik genoeg is.

Ideaal zou zijn als er op zoveel mogelijk locaties geschaatst kan worden (uiteraard enkel en alleen als het ijs veilig is), zodat schaatsers zich over zo veel mogelijk plaatsen kunnen verspreiden. De Kraenepoel in Aalter is de voorbije jaren het slachtoffer geworden van zijn eigen succes. Dankzij de immense inspanningen van ijsmeester Patrick Vervaele en zijn team, ligt daar in natuurijsperiodes een mooie geveegde baan die een massa volk lokt. Maar niet iedereen hoeft naar Aalter af te zakken. Er zijn nog veel meer locaties, maar hoe meer lokale overheden een totaalverbod op schaatsen afkondigen, hoe meer je de schaatsers allemaal samen naar 1 plek drijft, en dan ontstaan er natuurlijk problemen. Hou het ijs deze winter ook volledig vrij voor schaatsers. Wandelen op het ijs is ook populair in Vlaanderen, maar ook op andere plekken kan je prachtige winterwandelingen maken. Laat het ijs deze winter voor de schaatsers.

Koude lucht uit Noord- en Oost-Europa stroomt ook vannacht naar onze omgeving. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Terug naar waar het hier eigenlijk om draait: het weer en de winterkou. Er verandert weinig aan de verwachting die ik hier gisteren neerpende. De komende nachten vriest het matig tot streng. Tot en met woensdag blijft het ook overdag erg koud, vanaf donderdag klimmen de maxima richting vriespunt, maar dat is bij helder weer met lage dauwpunten geen enkel probleem. De ijsvloer blijft aandikken. De ijspluim duidt op ondiep water een dikte van 15 tot 18 centimeter aan tegen het weekend. Sneeuw van betekenis valt er vanaf morgen niet meer, behalve vlak aan zee. Daar kan eventueel een Noordzeebui doordringen tot de kust. 

Of de winterkou zich na zaterdag ook nog doorzet, is iets onzekerder geworden. Ongeveer de helft van de berekeningen van het ensemble gaat voor een aanhoudende winterperiode, gegangmaakt door een Scandinavisch hogedrukgebied. Andere berekeningen laten het hogedrukgebied een andere plaats innemen, waardoor vanuit het zuiden of zuidoosten zachtere lucht kan binnenstromen. Van zodra er een stevige ijsvloer licht, kan lichte dooi trouwens vaak geen kwaad. Dan volstaan nachten met lichte vorst vaak om de schaatsvloer in stand te houden. Meer daarover als het zover zou komen.

De ensemble-verwachting van ecmwf voor de temperatuur in Gent. (bron: ecmwf.org)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten