donderdag 11 februari 2021

Eerste strenge vorst in het Gentse van deze winter

 De voorbije nacht heeft het voor het eerst tijdens deze vorstperiode streng gevroren hier in Drongen. De minimumtemperatuur was -10,1°C. Dat was nodig voor de ijsvorming, want gisteren lagen bijvoorbeeld grote delen van de Oude Leie in Deinze nog altijd open. Op enkele ondergelopen weilanden en meersen werd er al wel geschaatst en dat blijven ook de beste plekken voorlopig. Vraag in elk geval toestemming aan de eigenaar van de weide of de meersen, in dat geval. Als de weide in kwestie beheerd wordt door Natuurpunt, kunt u het in elk geval schudden. Onze groene vrienden staan niet toe dat er in hun natuur wordt geschaatst.  Ik kreeg ook al bericht van een schaatser die door de politie van een ondergelopen (en veilige) meers is weggestuurd in Avelgem. Heel erg jammer, allemaal. Gelukkig zijn er hier en daar ondergelopen weides en meersen waar er wel wordt geschaatst. Precieze locaties kan ik niet geven, maar een speurtochtje in je eigen omgeving kan wonderen doen.

Rond 5 uur deze ochtend daalde het kwik in Drongen tot -10,1 °C. Daarna stak de wind wat op een steeg de temperatuur weer wat.


Vandaag loopt het kwik op tot rond of zelfs iets boven het vriespunt, maar door de droge lucht kan dit weinig kwaad. Komende nacht staat er wat meer wind dan de voorbije nacht, waardoor de minima op de meeste plaatsen niet lager liggen dan rond -7°C. Dat is wel genoeg om de ijsvloer wat verder aan te dikken.

Morgen vrijdag voert de oostenwind weer wat koudere lucht aan en liggen de maxima rond -1°C. Het is wisselend bewolkt, maar het blijft droog. In de nacht van vrijdag op zaterdag daalt het kwik opnieuw tot rond -7°C in grote delen van Vlaanderen. In de Kempen wordt het enkele graden kouder en in het oosten van Nederland is er strenge vorst mogelijk. Zaterdag draait de wind van het oosten naar het zuidoosten en kan het overdag +2°C worden, maar nog altijd kan dat weinig kwaad voor het ijs. 's Avonds daalt de temperatuur weer vrij snel en 's nachts kan het nog eens -5°C worden.

Vanaf zondagochtend gaat het snel. De wind ruimt verder door naar het zuiden en voert zachtere lucht aan naar Vlaanderen. Rond de middag is het al +5°C, na de middag kan het nog een graadje zachter worden. Op de ondergelopen weilanden en meersen zal schaatsen nog mogelijk zijn en is het sowieso niet gevaarlijk , maar op wat dieper water zou ik zondag toch bijzonder voorzichtig zijn. Het ijs is er nog dun en kan door de dooi erg snel zijn draagkracht verliezen. Schaatsers in Nederland hebben meer geluk, daar kan de vorst zich zondag nog langer handhaven.

Zoals het er nu naar uit ziet, zet de dooi zich maandag verder door, al zijn er nog altijd enkele leden van het ensemble die het gewoon flink laten doorvriezen tijdens de nachten. Ze vertegenwoordigen voor Vlaanderen een minderheid van ongeveer 20 à 30 procent. Wie weet?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten