zaterdag 13 februari 2021

Laatste mooie schaatsdag, dooi vanaf zondagnamiddag

 Er bestaat nu geen twijfel meer over. Morgen zondag valt de dooi in. Geen enkel lid uit het ensemble laat de winterkou nog voortduren. De vorstperiode was niet lang en streng genoeg om in Vlaanderen voor schaatsijs te zorgen op populaire schaatsplekken als de Damse Vaart, enkele Oude Leie- en Oude Schelde-meanders en het Donkmeer. Op de Kraenepoel lag er wel een mooie ijsvloer, maar goed, dat verhaal is bekend en we kunnen er niet blijven over "zagen".

Op enkele ondergelopen meersen, zoals hier in Deinze, kan je perfect veilig schaatsen.


Vandaag wordt nog een mooie schaatsdag, op de plaatsen waar het lukt. Dat is onder meer het geval op enkele ondergelopen meersen in West- en Oost-Vlaanderen en op venplassen in de Kempen. Morgenochtend (zondag) lukt schaatsen ook nog prima, want dan vriest het nog tot -7°C. Na de middag loopt het kwik op tot +5°C. Vooral op dieper water moet je het ijs dan goed in de gaten houden, op ondergelopen meersen loop je sowieso weinig risico.

Vanaf maandag treedt de algemene dooi in, met vorstvrije nachten en maxima vanaf dinsdag rond of zelfs boven 10°C. Ook het noorden en oosten van Nederland ontspringt de dans niet en ziet de winter zijn biezen pakken. Een terugkeer van het winterweer lijkt daarna niet meteen meer aan de orde.

Kasteel Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne in een winters jasje.



2 opmerkingen:

  1. Waar raadt u aan in de regio Gent om een goed rondje te kunnen schaatsen? Deze morgen bij Ooidonk geweest maar dat was tch nog niet echt bevredigend ijs...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De ondergelopen weides en meersen zijn inderdaad snel van hun pluimen aan het laten, omdat het water snel onder het ijs aan het wegzakken is. Ook op de Scheldemeersen in Nazareth was dat vandaag een probleem. Helaas is er weinig dieper water echt betrouwbaar. Misschien een stukje van de Oude Leie, maar morgen wel oppassen voor de invallende dooi vanaf de middag.

      Verwijderen