vrijdag 22 januari 2021

Tijdens het weekend opnieuw wat natte sneeuw

 De komende dagen wordt het opnieuw wat kouder, met tijdens het weekend mogelijk opnieuw een tijdelijk nat sneeuwdekje in onze omgeving. De straalstroom ligt vrij zuidelijk en kleine depressiekernen in onze omgeving laten nu en dan tijdelijk wat koudere lucht binnensijpelen, met winterse neerslag tot gevolg. Maar al even snel waait de wind daarna telkens weer van over zee. Een sneeuwdek is dus geen lang leven beschoren.

Een sneeuwdekje zoals vorig weekend, hoort ook de komende dagen weer tot de mogelijkheden.


Een omvangrijke depressiekern zorgde de voorbije dagen soms voor flink wat wind en ligt momenteel voor de Noorse kust. Deze depressie zorgt nu voor zacht (dooi)weer in het zuiden van Noorwegen en opnieuw voor heel wat sneeuw in het midden en noorden van Zweden. De komende dagen vult de hoofdkern ter plaatse op en ontstaan er secundaire kernen in onze omgeving.

Zaterdag ligt er zo'n depressiekern boven het noordwesten van Frankrijk, met een neerslaggebiedje er omheen gekruld. De wind waait bij ons eerst uit het zuiden, om via het oosten naar het noorden te krimpen. De maxima liggen zaterdag rond 4°C. 's Avonds daalt het kwik enkele graden en bereikt de neerslagzone onze omgeving. De meeste neerslag valt in het oosten. In de regio Gent gaat het om regen en mogelijk ook smeltende sneeuw, verder naar het oosten is de kans op (natte) sneeuw groter. In het uiterste westen blijft het mogelijk volledig droog. U merkt het: veel voorbehoud, want dergelijke kleinschalige systeempjes zijn erg moeilijk exact in te schatten, als meteoroloog moet je daar gewoon eerlijk in zijn.

Zondag nadert vanuit het zuiden een nieuwe depressiekern met neerslaggebied, dat iets actiever is dan dat van zaterdag. Zondagavond en in de nacht van zondag op maandag verwacht het Europese weermodel enkele centimeters sneeuw in heel Vlaanderen, bij minima rond het vriespunt. Maandag overdag waait de wind uit de westelijke sector, met maxima rond 4°C. Er vallen dan lokaal nog wat winterse buitjes.

Ook dinsdag blijft het nog aan de koude kant, maar vanaf woensdag stroomt er subtropische lucht naar ons land en wordt het zacht voor de tijd van het jaar.

De eps-verwachting voor de minima en maxima in Gent (bron: ecmwf.org)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten