zaterdag 30 januari 2021

Grensgeval tussen regen en sneeuw

De situatie voor vandaag zaterdag blijft lastig in te schatten. Aan de ene kant komt een neerslagzone opzetten vanuit het zuiden, aan de andere kant komt aan de grond koude lucht binnenwaaien vanuit het noordoosten. Op grotere hoogte waait de wind vanuit het westen. 

De ProgTemp voor Melle deze middag: een lastige opbouw om de neerslagsoort in te schatten.


De combinatie van dat alles zorgt deze ochtend voor een luchtkolom waarvan de de temperatuur in grote delen van Vlaanderen in de onderste 1200 meter iets boven het vriespunt ligt. Dat zorgt voor regen. In de loop van de dag zal deze luchtkolom in de omgeving van Gent iets afkoelen, waardoor de regen kan overgaan in smeltende sneeuw. Hoe dichter tegen de Nederlandse grens, hoe groter de kans op sneeuw. Bij voldoende intensiteit kan zich een dun sneeuwdekje vormen.

Na een nacht met lichte vorst, loopt de temperatuur morgen zondag op tot 3°C. Begin volgende week komen we in zachtere lucht terecht, met maxima rond 10°C en geregeld regen. Mogelijk wordt het tegen komend weekend opnieuw kouder, maar dat is nog altijd onzeker (zie bespreking in de vorige bijdrage).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten