zondag 17 januari 2021

Lucht van over zee ruimt sneeuwdek op

De sneeuwdag van gisteren was het voorlopige "hoogtepunt" van de winter 2020-2021. Voor de omgeving van Drongen was de sneeuwval perfect getimed. Na een paar uur aanhoudende sneeuwval bij -0,5°C kon je in de namiddag en vroege avond een mooie sneeuwwandeling maken. Toen het donker werd, stopte het met sneeuwen en 's nachts is het beginnen te dooien. Voorlopig maakt de winter niet meteen plannen om terug te keren.

De neerslagzone zorgde in Drongen voor een sneeuwdekje van een drietal centimeter.


De sneeuwzone van gisteren was verbonden aan een Atlantische depressiekern nabij Schotland. Achter de sneeuwzone, een occlusiefront, is de wind van het zuiden naar het noordwesten geruimd. De vrij koude landlucht maakte daardoor plaats voor zachtere zeelucht. Vandaag zondag staat er in onze omgeving een westelijke stroming. Het Azorenhoog heeft zich uitgebreid over Spanje en Frankrijk en duwt regenzones tijdelijk weg. Dat is ook morgen maandag nog het geval. De isobaren komen wel dichter tegen elkaar te liggen, waardoor de zuidwestelijke wind in kracht toeneemt. De maxima liggen vandaag en morgen in onze omgeving rond 6°C.

Dinsdag trekt in de zuidwestelijke stroming een actief warmfront mee. Er wordt 5 tot 10 mm regen verwacht. De aangevoerde luchtmassa is subtropisch, waardoor het kwik kan oplopen tot 11°C. De wintergrens trekt zich terug tot het noorden van Scandinavië en het oosten van Europa.

Dinsdag trekt een actief warmfront over ons land en komen we in erg zachte, subtropische lucht terecht. (bron kaart: UK MetOffice)


Woensdag komt er in deze situatie weinig verandering. Er is veel bewolking, er valt nu en dan regen (minder dan op dinsdag) en de maxima liggen rond 11°C. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten. 

Donderdag ligt er een depressiekern boven de Britse Eilanden. Die zorgt voor een zuidwesterstorm op de zuidelijke Noordzee en een vrij krachtige wind bij ons. Het wordt iets minder zacht dan de vorige dagen, met maxima rond 9°C. Dat komt omdat de straalstroom wat meer naar het zuiden zakt. De zuidwestenwind voert bij ons niet langer subtropische, maar wel getransformeerde polaire lucht aan.

Vrijdag verplaatst de depressiekern zich naar de Noorse kust. Bij ons is het dan licht wisselvallig met maxima rond 7°C. Winterweer vinden we dan terug in het noorden en midden van Scandinavië, waar ijskoude lucht uit Siberië wordt aangevoerd. Oost-Europa daarentegen wordt overspoeld door zachte zeelucht. 

Winterweer vinden we vrijdag alleen nog terug in midden- en noord-Scandinavië. Oost-Europa loopt vol zachte zeelucht. (kaart: temperatuur op 850 hPa, ecmwf via wetterzentrale.de)


Tijdens het weekend blijft de straalstroom ten zuiden van ons lopen (en zachte lucht naar Oost-Europa sturen). De hoofddepressie nabij Schotland produceert enkele secundaire depressiekernen boven onze omgeving. Als die kerntjes ten zuiden van ons langstrekken, kunnen ze mogelijk weer wat winterse neerslag produceren, maar dat is nog moeilijk in te schatten. Hetzelfde geldt voor de temperatuur. Trekken de kerntjes ten zuiden, dan liggen de maxima rond 3°C. Volgen ze een meer noordelijke koers, dan kan het kwik tot dicht tegen de 10°C liggen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten