woensdag 5 juni 2019

Onweer vandaag voor het oosten, vrijdag en zaterdag veel wind

Het westen van Vlaanderen bleef tijdens het onweer gisteren van de grootste schade gespaard. Plaatselijk viel er wel veel regen, met lokaal wateroverlast, maar het waren vooral de oostelijke provincies waar de rukwinden een spoor van schade achterlieten. Ook vandaag kan het vooral in het oosten flink onweren.

Deze prachtige onweerswolk (cumulonimbus) ging zondagavond boven Antwerpen en zag er vanuit Drongen erg fotogeniek uit.


Het temperatuursverloop was gisteren bepaald merkwaardig te noemen. Rond 14 uur was het in Drongen amper 19°C. Ondanks de bewolking begon het kwik toen aan een opmerkelijke stijging. Rond 17 uur was het 23°C en daarna bleef de temperatuur stijgen, tot een maximum van 27°C om 18.30 uur. Ook de luchtvochtigheid nam toe, waardoor het bijzonder zwoel aanvoelde. Die hoge temperatuur en luchtvochtigheid waren de voedingsbodem voor het onweer, dat in onze regio vanaf 20 uur toesloeg. In Drongen viel daarbij 13 mm neerslag, maar lokaal was dat veel meer.

De warme lucht werd opgestuwd vlak voor een koufront uit, dat van west naar oost over onze omgeving trok. Het koufront kwam boven het oosten van ons land tot stilstand en begon toen op zijn stappen terug te keren als warmfront. Daardoor valt er in het centrum van ons land vandaag regen. Ten oosten van het front zit warme, vochtige lucht. Ten westen is de lucht koeler en droger. Het is vooral in deze warme luchtmassa in het oosten dat het onweer opnieuw flink kan toeslaan, maar ook het westen blijft niet van neerslag gespaard. Daar valt de regen uit het activerende front en is de neerslag minder buiig van karakater.

De verwacht temperatuur voor deze namiddag volgens het Arome-model: de warme lucht zit boven het oosten van ons land, waar het opnieuw hevig kan onweren. (bron kaart: Meteociel.fr)


Morgen trekt het slepende front dan definitief weg naar het oosten en zorgt een mobiele wig voor stabilisatie. Het is maar een tijdelijke situatie, want boven de Golf van Biskaje diept zich morgenavond een venijnige depressie uit, die vervolgens koers zet naar de Noordzee. Vrijdag trekt het actieve frontale systeem over onze omgeving en komen we in een sterk windveld terecht. Daarbij kan er een stormachtige wind komen te staan op ons deel van de Noordzee, in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend. Zaterdagmiddag zou dan nog een buienlijn volgen. Zondag zou dan de beste dag van de week worden, als we tijdelijk kunnen profiteren van een mobiele wig. Maandag (2de Pinksteren en dus een vrije dag) zou het licht wisselvallig zijn.

Het blijft de komende dagen in onze omgeving aan de koele kant. Alleen op vrijdag, in de warme sector van het frontaal systeem, kan de temperatuur weer eventjes pieken tot 25°C, de andere dagen liggen de maxima meestal rond 20°C.

Op de weerkaart voor de nacht van donderdag op vrijdag zien we een venijnige depressie in de Golf van Biskaje, die daarna naar de Noordzee trekt en zorgt voor veel wind op vrijdagavond en zaterdagochtend.


Zoals de kaarten er nu bijliggen, kunnen we zaterdag in onze omgeving gerust schrappen als zweefvliegdag. Op zondag zien de omstandigheden er veel gunstiger uit, al blijft er na de middag kans op een bui bestaan. Op maandag is de buienkans nog wat groter.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten