vrijdag 14 juni 2019

Al bijna 70 mm regen in juni

De meteorologische zomer is in Drongen een heel stuk minder droog begonnen dan vorig jaar. In juni 2018 ving de pluviometer van mijn weerstation amper 6,1 mm regen op over de hele maand. Op 14 juni 2019 staat het lopende maandtotaal al op 69,3 mm. Een zegen voor de natuur én ook voor de bezielde weeramateur en meteoroloog, die het dynamische weer een stuk beter kunnen appreciëren dan het droge, warme en zonnige maar ook saaie weer van de vorige zomer.

Liefhebbers van spectaculaire buienluchten kwamen de voorbije dag al uitgebreid aan hun trekken.


Ook de komende dagen blijft het nog wisselvallig, al lijken we de felste buien en regenzones voorlopig wel gehad te hebben. Ons weerbeeld wordt bepaald door een ondiepe depressie boven de Britse Eilanden en een zwak hogedrukgebied boven de zuidelijke Oostzee. Tussen beide systemen staat een zwakke zuidelijke stroming, die wat wamere lucht aanvoert, waardoor de maxima vandaag oplopen tot 23°C in de regio Gent. In die zuidelijke stroming trokken deze ochtend nog wat restanten van Franse buien mee, maar later vandaag blijft het overwegend droog.

Vannacht komen er vanuit Frankrijk opnieuw enkele buien binnendrijven, die lokaal flink wat regen kunnen opleveren, maar er zijn evengoed plaatsen waar het gewoon droog blijft. De buien lijken morgen al snel weg te trekken naar het noordoosten. Morgen overdag schijnt geregeld de zon, maar er hangen ook enkele stapelwolken, waarvan enkele exemplaren kunnen doorgroeien tot een bui. De maxima zijn vergelijkbaar met die van vandaag: rond 22°C in de regio Gent.

Zondag blijft een oud occlusiefront zich in onze omgeving ophouden. Dat zorgt tijdelijk voor wat meer bewolking en mogelijk zelfs wat lichte regen, maar voor en na de doortocht van dit oplossende front schijnt de zon. De timing is nog onzeker. De maixma liggen zondag rond 21°C.

Maandag profiteren we van een uitloper van het Azorenhoog, die zich afsplitst tot een apart hogedrukgebied met kern boven Polen. De wind draait naar de oostelijke sector en voert warmere lucht vanover het Europese vasteland aan. Maandag en dinsdag is het wisselend bewolkt en droog, met maxima die geleidelijk oplopen richting 25°C. Woensdag lijkt het zelfs nog wat warmer te worden, met in de regio Gent maxima rond 28°C, maar dat zou dan kunnen uitlopen op onweersbuien.

Vanaf donderdag komen we dan in een westelijke stroming terecht die opnieuw veel koelere, maritieme lucht aanvoert. Het kwik blijft dan overdag opnieuw hangen rond 20°C. De weerkaarten blijven ons dus een uiterst gevarieerd menu voorschotelen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten