woensdag 15 mei 2019

Eerste vooruitzichten voor het weekend

Laat ons het komende weekend even bekijken met een zweefvliegbril op.

Het hogedrukgebied boven de Noordzee dat momenteel nog zorgt voor prachtig zonnig, maar relatief koud weer voor de tijd van het jaar, schuift tegen het weekend op naar de kust van Noorwegen. Zaterdag bevindt onze omgeving zich midden in een ondiepe depressiekern. De luchtmassa is vrij warm, waardoor de maxima zaterdag kunnen oplopen tot 20°C. De drukgradiënt is klein, er staat dus weinig wind. De kern ligt ten zuiden van ons, de zwakke stroming is dus oostelijk. De opbouw van de onderste troposfeer is onstabiel. We krijgen met andere woorden stijgende luchtbewegingen. Minpunt is dat de wolkenbasis vrij laag ligt: rond 800 à 1000 meter. Vooral na de middag kunnen de stapelwolken zich verder doorontwikkelen tot regenbuien.

De verticale opbouw van de troposfeer in de omgeving van Axel op zaterdag 18 mei: onstabiel, met een verzadigde laag rond 890 hPa (ongeveer 1000 meter hoogte)


Zondag verandert er niet zo veel. We bevinden ons nog altijd midden in een complex lagedrukgebied. De drukgradiënt is iets groter en er staat bijgevolg wat meer wind dan op zaterdag, maar meer dan 3 Bft. De onderste kilometers van de troposfeer zijn nog altijd onstabiel van opbouw, met dus stijgende luchtbewegingen. De basis van de stapelwolken ligt rond 700 meter, maar er zijn ook voldoende opklaringen. Wel blijft het opletten voor stapelwolken die zich vooral na de middag doorontwikkelen tot (stevige) buien. Voor de middag zou het droog blijven.

Kortom: op zich zien de zweefvliegomstandigheden er vrij gunstig uit voor komend weekend, maar vooral na de middag moeten de buien goed in de gaten worden gehouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten