vrijdag 4 januari 2019

Nog geen spoor van winter

Alweer zijn er op enkele populaire nieuwssites sensationele artikels verschenen over koud winterweer dat het Verenigd Koninkrijk in januari te wachten zou staan, onder meer op hln.be en de site van Het Nieuwsblad. Het hoeft niet te verbazen dat deze artikels de waarheid flink geweld aandoen. De boude uitspraken zijn gebaseerd op een Sudden Stratospheric Warming (SSW): een plotse opwarming van de stratosfeer op grote hoogte. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat een SSW kan leiden tot meer blokkades in de troposfeer en zo'n blokkade verhoogt de kans op winterweer in onze omgeving, maar het is er zeker geen garantie op. En er zijn evengoed koude periodes mogelijk zonder voorafgaande SSW. De conclusie dat de SSW zal leiden tot koud januariweer, is dus veel te kort door de bocht.

De huidige blokkade levert licht winters weer op in de hoge Ardennen en de Eiffel.


Meer nog: er is momenteel geen enkel weermodel dat de winter de komende tien dagen al laat doordringen tot onze omgeving, en dat ondanks de blokkade die we momenteel op de analysekaarten zien. Er ligt immers een erg krachtig hogedrukgebied (1044 hPa) boven Engeland. De wind waait daardoor bij ons uit het noordwesten en voert maritieme en bijgevolg vrij zachte lucht aan. Verder naar het oosten zorgt de blokkade wel voor koud winterweer, met onder meer veel sneeuw in Oostenrijk.

Morgen verplaatst de hogedrukkern zich eerst naar het Kanaal en later naar Bretagne. Nabij de Baltische Staten ligt een depressiekern. Bij ons blijft er een noordwestelijke stroming staan, die iets in kracht toeneemt. De actiefste fronten blijven ten noorden en ten oosten van ons doortrekken, de staarten van deze systemen zorgen wel voor veel bewolking en nu en dan een klein beetje neerslag. In deze situatie komt tot en met overmorgen geen verandering.

Maandag trekt het hogedrukgebied zich nog wat meer terug naar het zuidoosten, waardoor de stroming bij ons westelijk wordt. Een depressiekern diept zich uit ten zuidwesten van IJsland en trekt tegen dinsdagmiddag naar het zuiden van Scandinavië. Tegelijk bouwt het hogedrukgebied dinsdag een wig uit richting IJsland, waardoor de stroming bij ons weer naar het noordwesten ruimt. Mogelijk komt er daarbij een stormachtige noordwestenwind te staan op het Belgische deel van de Noordzee. We zitten dan ook in een springtijperiode, waardoor er mogelijk verhoogde waterstanden zullen optreden aan onze kust. Volgens de eerste berekeningen zou het peil van stormtij daarbij net niet worden bereikt, maar deze verwachtingen zullen uiteraard de komende dagen nog worden verfijnd.

Zoals het er nu naar uit ziet, komen we woensdag eventjes in een continentale stroming terecht, met een klein dipje in de temperatuur. Daarna zouden we opnieuw in een vrij strakke westelijke tot noordwestelijke stroming terecht komen.

Weerbericht voor Gent en omgeving:


Vandaag vrijdag 4 januari 2019


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken. Meestal is het droog, maar een beetje gemiezer nu en dan is niet uitgesloten.
  • Temperatuur: maxima rond 5°C.
  • Wind: 2 Bft uit NW, toenemend tot 3 Bft.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat lichte regen of motregen. We komen in een warme sector terecht, waardoor het kwik vannacht oploopt in plaats van daalt.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, tegen de ochtend stijgt het kwik tot 7°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit WNW tot NW.


Morgen zaterdag 5 januari


  • Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt. met nu en dan wat lichte regen of motregen.
  • Temperatuur: er zit nauwelijks beweging in de temperatuur, met maxima rond 6 à 7°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit NW.


Zondag 6 januari


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met vooral na de middag nu en dan een beetje lichte regen of motregen.
  • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 7°C.
  • Wind: 2 Bft uit W, tijdelijk ruimend naar NW.

Maandag 7 januari


  • Weerbeeld: overdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog. 's Avonds en in de nacht van maandag op dinsdag is het betrokken met regen.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 8°C. 
  • Wind: 2 Bft uit NNW, krimpend naar WZW en 's avonds toenemend tot 4 Bft.

Dinsdag 8 januari


  • Weerbeeld: eerst betrokken met wat regen, later wisselend bewolkt met enkele buien. Er staat behoorlijk wat wind.
  • Temperatuur: minima rond 6°C, maxima rond 9°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit WNW, ruimend naar NW.


Verdere vooruitzichten (woensdag 9 januari tot en met zondag 13 januari)

De hogedrukwig die zich dinsdag en woensdag heeft opgebouwd richting IJsland, lijkt opnieuw in elkaar te zakken, waardoor we weer in een westelijke stroming terecht komen. Later zou de Atlantische moederdepressie zich wat naar het oosten verplaatsen en boven Scandinavië komen te liggen. Daardoor kan de stroming bij ons weer naar het noordwesten ruimen. Kort samengevat levert dat overwegend wisselvallig weer op, met temperaturen die vrij normaal tot iets te zacht zijn voor deze tijd van het jaar, met maxima meestal rond 7 à 8°C en minima meestal rond 3°C.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten