woensdag 23 januari 2019

Koude nachten mogelijk boven het sneeuwdek

Drongen werd deze ochtend wakker onder een mooi pak sneeuw van 5 à 6 cm: het resultaat van de kleine depressiekern die vannacht nabij Duinkerke het vasteland op trok en vergezeld ging van een ingedraaide neerslagband. In de loop van de dag wordt het overal droog en breekt de bewolking wat. Omdat de depressiekern naar het zuiden wegtrekt, gaat de wind bij ons zwakjes uit het oosten tot noordoosten waaien. Het blijft dus vrij koud, met in het Gentse maxima rond +1 à +2°C. De dauwpunten blijven licht negatief. Er zal dus wel een beetje sneeuw wegdooien, maar de afsmelt blijft al bij al beperkt. Er zit veel waarheid in de weerspreuk "Dooi zonder regen of wind, is niet waard dat hij begint."

Zo begon de sneeuwval gisterochtend in Drongen. Deze ochtend lag er 5 à 6 cm.


Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt, en dat heeft grote gevolgen voor de temperatuur. Onder de wolken vriest het komende nacht maar licht. Op plaatsen waar er brede opklaringen zijn, kan het boven het sneeuwdek en bij vrijwel windstil weer spectaculair afkoelen. Daar kan het kwik binnen de korste keren dalen naar waarden tussen -5 en -10°C. De lokale verschillen kunnen dus erg groot zijn. Bovendien kunnen er op het platteland dichte mistbanken ontstaan.

Morgenochtend bevinden we ons in een schoolvoorbeeld van een zadelgebied, met erg rustig en vrij koud weer tot gevolg. Morgennamiddag komen we onder invloed van een zwakke wig van het Azorenhoog, met een zwakke westelijke stroming tot gevolg. De maxima komen daardoor iets hoger uit dan vandaag, rond +3°C. Ook de dauwpunten worden licht positief. Het sneeuwdek zal dus was afsmelten, maar nog altijd niet helemaal verdwijnen.

In de nacht van donderdag op vrijdag wordt het nog een laatste keer vrij koud, met minima rond -4°C, of nog iets lager bij voldoende brede opklaringen. Vrijdag nadert een warmfront, verbonden aan een depressiekern ten noorden van Schotland. De bewolking neemt toe en overdag ligt het kwik rond +4°C. 's Nachts kan er wat lichte regen vallen en stijgt het kwik verder richting 6°C. Dit is tenminste het meest waarschijnlijke scenario. Een klein deel van de berekeningen laat de koude nog wat langer aanhouden.

Zaterdag zouden we dan in de warme sector van het frontale systeem terecht komen.  De wind waait stevig uit het westen tot zuidwesten en voert tijdelijk veel zachtere lucht aan, daar zijn alle modellen het nu wel grotendeels over eens. De maxima lopen in westelijk Vlaanderen op tot 9 of misschien zelfs 10°C. Er valt ook behoorlijk wat regen. Dooi met regen en wind is wel waard dat hij begint,  zodat het sneeuwdek volledig verdwijnt. Ook de ijsvloer die er hier en daar ligt, smelt enkele centimeters af.

Zondag heeft de depressiekern zich verplaatst van Schotland naar de Noordzee. Na de doortocht van het koufront wordt het opnieuw minder zacht dan op zaterdag, met maxima rond 5°C. De wind draait naar het noordwesten en er kunnen opnieuw winterse buien vallen.

Maandag zien we koude bovenluchten boven Scandinavië, die proberen door te dringen tot onze regio. Het lijkt net niet te gaan lukken. Dit is één van de oorzaken van de onzekerheid in de verwachting.


Maandag liggen er lagedrukgebieden ten oosten van onze omgeving. Koude lucht is niet echt ver uit de buurt, maar blijft waarschijnlijk net ten noorden van onze regio steken. In onze regio is er dan een grote kans op lichte nachtvorst en maxima rond 3°C, met nu en dan een winterse bui.

Daarmee lijkt de toon gezet voor de rest van de week: wisselvallig en vrij koud weer met meestal lichte vorst tijdens de nachten, maxima rond 3 à 4°C en nu en dan wat winterse neerslag. Dat is tenminste de conclusie als we afgaan op het ensemblegemiddelde. Een klein aantal berekeningen, waaronder de controlerun van ECMWF, gaat voor een kouder weertype.
Bij het Amerikaanse GFS-model zijn er nog altijd meer ensembleleden die het koudere weertype laten aanhouden.

De temperatuurpluim van ECMWF: grote kans op een zachte zaterdag, nadien opnieuw veel spreiding in de berekeningen en dus nog altijd een vrij grote onzekerheid. (bron: weerplaza.nl)


De kans dat we de komende 10 dagen uitgebreid op de schaats kunnen hier in Vlaanderen, is dus niet zo groot, maar de ijspluim laat nog altijd ruimte voor de vorming van een wat dikkere ijsvloer. Het gemiddelde van de ijspluim laat na het weekend nauwelijks afsmelt zien. We blijven het dus op de voet opvolgen.

De ijspluim voor het zuiden van Nederland: het gemiddelde verandert na het weekend nauwelijks. Enkele berekeningen laten het ijs volledig verdwijnen, andere laten het aangroeien tot 9 à 10 cm. Door de zachte zaterdag verdwijnt de sneeuw op het ijs. (bron grafiek: weerplaza.nl)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten