zaterdag 12 januari 2019

Goede vooruitzichten voor schaatsers in Oostenrijk en Zweden

Tijd voor nog eens een overzichtje van de mogelijkheden om te schaatsen op natuurijs in Europa. Dat er in de Lage Landen nergens een natuurijsvloer ligt en voorlopig ook niet komt, hoeft geen betoog. Zie de bijdrage hieronder voor een uitgebreide bespreking. In Zweden en op de Weissensee in Oostenrijk lukt het wel om te schaatsen.

Op het "kleine meer" van de Weissensee is het ijs momenteel 17 cm dik en is een traject van 4 km uitgezet. De vooruitzichten zijn uitstekend. (bron foto: https://www.natureislauf.at/)


Veel Nederlandse en ook heel wat Belgische schaatsers pakken momenteel al hun spullen in om van 21 januari tot 1 februari af te zakken naar de Weissensee in Oostenrijk voor de tiendaagse rond de Alternatieve Elfstedentocht. IJsmeester Norbert Jank heeft vrij goed nieuws. De Weissensee ligt in het zuidelijke deel van Oostenrijk en is gespaard gebleven van de overvloedigde sneeuwval die het noorden van het land teisterde. Het ijs op het "kleine meer" (het westelijke deel van de Weissensee) is gemiddeld 17 cm dik en op dit ogenblik is een geveegd traject van 4,3 km uitgezet. Er wordt volop gewerkt aan de langere baan van 12,5 km, die met talrijke lussen over het volledige kleine meer loopt. Het gaat er de komende tien dagen stevig vriezen, dus de editie van dit jaar zit wel snor.

Waar ze al een maand volop aan het schaatsen zijn, is op de prachtige geveegde baan van Tavelsjö in het noorden van Zweden, vlak bij de stad Umeå. De baan is dit jaar 16 kilometer lang en wordt perfect onderhouden. Het ijs is al meer dan dik genoeg om probleemloos de rest van de winter door te komen. Door de noordelijke ligging kunnen de zware machines al snel op het ijs en vrijwel dagelijks vegen en schaven vrijwilligers de baan schoon. Enige nadeel deze tijd van het jaar, is dat de dagen in Tavelsjö vrij kort zijn. Maar tussen zonsopgang en -ondergang heb je toch een uur of 6 de tijd om kilometers te malen en vanaf nu worden de dagen er elke dag 8 minuten langer. Ook voor Tavelsjö zijn de vooruitzichten uitstekend, met permanente vorst (tussen -3° en -16°C) en niet al te veel sneeuw.

De prachttige, 16 kilometer lange ijsbaan in Tavelsjö, Zweden. (foto; Tobias Sundqvist).


In het zuiden van Zweden kwam de winter veel moeilijker op gang. De schaatsmogelijkheden in en om Falun waren tot nu toe eerder beperkt. Vooral op kleinere meren kon daar al worden geschaatst. Maar ook daar gaat het vanaf nu de goede kant op. Het vriest ook in Falun vanaf nu dag én nacht, met maxima eerst nog rond -3°C, maar vanaf het tweede deel van volgende week niet veel hoger dan -9°C. 's Nachts is het rond -10°C en later in de week rond -15°C. Morgen zondag kan er een beetje sneeuw vallen, maar daarna blijft het vrijwel droog. Het ijs op het Runn-meer is inmiddels dik genoeg om de machines te dragen en de "blauwe baan" is al geopend. Met deze vooruitzichten kan het niet anders dan dat binnenkort ook alle andere trajecten veilig beschaatsbaar zullen zijn.

Op de webcam aan het Runn-meer in Falun is de geveegde baan te zien.


In het uiterste zuiden van Zweden (de landschappen Skåne en Blekinge) vriest het de eerstkomende week niet. Wie wil schaatsen, zal in Zweden dus een stukje meer naar het noorden moeten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten