donderdag 29 maart 2018

Depressiekern zorgt voor wisselvallig paasweer

Tijdens het paasweekend zwaait een complexe depressiekern de scepter in onze omgeving. Het hoeft geen betoog dat we in dat geval niet meteen standvastig fraai lenteweer op het menu krijgen. Paaszaterdag en -zondag valt het al bij al nog mee, maar paasmaandag zal allicht kletsnat verlopen. Vanaf dinsdag pompt het lagedrukgebied zachtere lucht naar onze omgeving, maar het blijft wel erg wisselvallig.


De weerkaart van deze middag (bron: UK MetOffice)


Op de analysekaart zien we deze ochtend een depressiekern vlak ten westen van Ierland. Wij profiteren vandaag nog heel eventjes van een mobiele wig, maar vanavond trekt het occlusiefront van deze depressie van west naar oost over onze omgeving. Na de doortocht van dit front blijft de lucht onstabiel, waardoor er vannacht nog enkele buien kunnen vallen.

Morgenvoormiddag ligt een volgende depressiekern boven Bretagne. Het occlusiefront ervan trekt in de loop van de namiddag en avond over onze regio. Morgenavond bevinden we ons dan in de kern van de depressie, waardoor de wind grotendeels wegvalt.

Op paaszaterdag bikvakeert de depressiekern vlak voor onze kust. Het actiefste deel van de neerslagzone die rond deze kern gekruld ligt, zou boven zee blijven. De kustregio is gevoelig voor enkele buien, maar in het binnenland zou het grotendeels droog moeten blijven.

Zondag schuift de depressiekern dan vrij snel door naar Polen en komen we in een zadelgebied terecht. We krijgen dan dus vrij rustig en overwegend droog weer. De lucht blijft wel licht onstabiel. Een lokaal buitje blijft dus altijd mogelijk.

Maandag bevinden we ons in de warme sector van een depressie met kern ten zuidwesten van de Britse Eilanden. Zoals het er nu naar uit ziet, bereikt een erg actieve neerslagzone rond de middag het westen van ons land, al blijft de timing van dit systeem nog wat onzeker. Maar de kans op een kletsnatte paasmaandag lijkt mij voorlopig toch een stuk groter dan de kans op een droge maandag. Ook dinsdag blijft dit systeem nog voor veel neerslag zorgen, maar het wordt dan wel wat zachter.

De verwachting voor de kust is zoals altijd na te lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag donderdag 29 maart 2018


 • Weerbeeld: eerst nog vrij zonnig, maar na de middag neemt de bewolking toe. Het blijft wel nog droog.
 • Maximumtemperatuur: maxima rond 11°C.
 • Wind: 3 Bft uit ZW, krimpend naar Z.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: vanavond trekt een regenzone over onze regio, waarschijnlijk tussen 22 uur en middernacht. Deze regenzone is niet overal even actief, de neerslaghoeveelheden kunnen dus van plaats tot plaats sterk variëren. Na middernacht is het overwegend droog. Tegen de ochtend kan er zich nevel of een lokale mistbank vormen.
 • Temperatuur: minima rond 2 à 3°C op het platteland en rond 4°C in het stadscentrum.
 • Wind: 3 Bft uit Z tot ZZO. Bij de doortocht van de neerslagzone kan de wind tijdelijk in kracht toenemen tot 4 Bft.Morgen vrijdag 30 maart


 • Weerbeeld: morgenochtend is het nog zonnig en droog, maar na de middag wordt het zwaarbewolkt en in de late namiddag en avond trekt het actieve occlusiefront van zuid naar noord over onze regio.
 • Temperatuur: maxima rond 12°C.
 • Wind: meestal 3 Bft uit ZO tot O.


Zaterdag 31 maart


 • Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. Het grootste deel van de dag verloopt droog, maar een lokale bui is mogelijk.
 • Temperatuur: minima rond 3°C. Maxima rond 11°C.
 • Wind: eerst 3 à 4 Bft uit ZW, later 2 à 3 Bft uit veranderlijke richting.Zondag 1 april


 • Weerbeeld: zonnige en bewolkte perioden wisselen elkaar af. Een lokale buitje blijft mogelijk, maar op de meeste plaatsen is het de hele dag droog. Door de noordelijke wind is het wel wat kouder dan op zaterdag.
 • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 8°C.
 • Wind: 's ochtends 2 à 3 Bft uit NW, rond en kort na de middag tijdelijk 4 Bft uit NNW. 's Avonds ruimt de wind verder naar NNO en neemt hij af tot 1 à 2 Bft.Maandag 2 april


 • Weerbeeld: betrokken. 's Ochtends vroeg is het nog droog, maar de rest van de dag valt er regen. Er kan tot 10 mm vallen. Er blijft wel nog enige onzekerheid over de exacte timing en locatie van deze neerslagzone.
 • Temperatuur: minima rond 2°C. Maxima rond 9°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit O.


Verdere vooruitzichten (dinsdag 3 april tot en met zaterdag 7 april)

De eerste dagen blijven depressiekernen nog de dienst uitmaken, later kunnen we mogelijk wat profiteren van de opbouw van hoge luchtdruk boven Centraal-Europa. Tot en met woensdag is het erg wisselvallig, later in de periode wordt het een stuk droger. Dinsdag lopen de maxima mogelijk op tot 15°C, maar daarna is de weg afgesneden voor erg zachte luchtmassa's en liggen de maxima niet veel hoger dan 12°C. De minima liggen meestal rond 5°C.


De temperatuurspluim van ECMWF voor Vlissingen (bron: knmi.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...