dinsdag 3 april 2018

Einde van de week wat warmer, weekend opnieuw wisselvallig

Dat een zuidenwind in april niet per definitie garant staat voor mooi lenteweer, mogen we vandaag aan den lijve ondervinden. Een complexe depressie met grondkernen boven de Noordzee en ten zuidwesten van Ierland, zorgt vandaag bij ons dan wel voor een strakke zuidelijke stroming, maar die stroming voert ook storingen en buienlijnen mee. Donderdagnamiddag komt daar verandering in. Dan zorgt een mobiele wig voor stabilisatie. Die zorgt enkele dagen voor vrij mooi en warm weer, maar tijdens het weekend ligt alweer een koufront op de loer.

Deze ochtend was het zonnig aan zee, maar in de loop van de namiddag worden ook daar felle buien verwacht.


Vandaag dinsdag bevinden we ons in een onstabiele luchtmassa. Op grondniveau voert de zuidenwind vrij zachte lucht aan, maar op grote hoogte koelt de lucht in de loop van de dag af, tot -26°C vanavond op 500 hPa (ongeveer 5000 meter hoogte). Dat zorgt voor sterke verticale luchtbewegingen, die op hun beurt stevige buien doen ontstaan. Daarbij is ook onweer mogelijk en tijdens de buien kunnen felle rukwinden optreden.

Morgen woensdag is de bovenlucht nog een fractie kouder, tot -27°C op 500 hPa. Ook dan kunnen er dus nog stevig regen- en onweersbuien vallen. Een ondiepe depressiekern trekt dan van het zuiden van Engeland naar de Noordzee. Daardoor ruimt de wind in de loop van de dag van het zuiden naar het zuidwesten. In de nacht van woensdag op donderdag trekt een occlusiefront over onze regio.

Donderdag verandert het weerbeeld. De depressiekernen zijn weggetrokken en boven Frankrijk bouwt zich een mobiel hogedrukgebied op, dat zich tijdelijk ook uitbreidt tot onze omgeving. Daardoor verdwijnt de regen en valt na de middag de wind weg.

Vrijdag ligt het hogedrukgebied boven het oosten van Duitsland en draait de wind bij ons naar het zuiden. Deze keer voert de zuidenwind wél droge en warme lucht aan, afkomstig van Spanje en het noorden van Afrika. Het wordt dus gevoelig warmer.

Ook zaterdag blijft de wind nog uit het zuiden waaien, maar het hogedrukgebied heeft zich dan al teruggetrokken boven Rusland. Daardoor kan een koufront naderen vanuit het westen. Voorlopig ziet het er naar uit dat zaterdagochtend de dag nog vrij mooi begint, maar dat al snel de kans op regen- of onweersbuien toeneemt.
Zondag is de kans op buien nog groter dan op zaterdag en dan zou ook de temperatuur alweer een flinke stap terug zetten.

De verwachting voor de kust is te lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag dinsdag 3 april 2018


 • Weerbeeld: voor de middag wisselen zon en enkele buien elkaar af. Na een drogere periode rond en kort na de middag, neemt in de loop van de namiddag de buienactiviteit weer fors toe. Er is dan ook onweer mogelijk, met plaatselijk rukwinden tot 60 km/u.
 • Maximumtemperatuur: maxima rond 15°C.
 • Wind: 4 Bft uit Z.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: er blijven vanavond felle buien vallen, mogelijk met onweer. Na middernacht worden de buien wel minder talrijk en minder intens.
 • Temperatuur: minima rond 6 à 7°C.
 • Wind: 3 Bft uit Z. Vanavond zijn tijdens de buien wel felle rukwinden mogelijk. Morgen woensdag 4 april


 • Weerbeeld: het is wisselend bewolkt en er vallen enkele buien. Het ziet er naar uit dat de felste buien ten westen én ten oosten van de regio Gent blijven en dat wij dus de beste papieren hebben voor langere droge periodes. 
 • Temperatuur: maxima rond 13 à 14°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit Z tot ZZW. 's Avonds ruimt de wind naar ZW.


Donderdag 5 april


 • Weerbeeld: na een zwaarbewolkte ochtend met nu en dan wat lichte regen of motregen, wordt het overal droog en krijgen we zelfs zonnige perioden.
 • Temperatuur: minima rond 3°C. Maxima rond 11°C.
 • Wind: 's Ochtends vroeg nog 4 Bft uit NW. In de namiddag wordt het vrijwel windstil. 's Avonds draait de wind naar ZO en neemt hij weer iets in kracht toe.Vrijdag 6 april


 • Weerbeeld: het is de hele dag droog en de zon schijnt, zij het nu en dan doorheen hoge wolkensluiers.
 • Temperatuur: minima rond 2°C op het platteland en rond 4°C in de stad, maxima rond 17°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit OZO, ruimend naar ZZO.


Zaterdag 7 april


 • Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. Het tweede deel van de dag hangt er meer bewolking. De hele dag kan er lokaal een regen- of onweersbui vallen.
 • Temperatuur: minima rond 10°C. Maxima rond 17°C.
 • Wind: eerst 4 Bft uit Z, na de middag en 's avonds vrijwel windstil.


Verdere vooruitzichten (zondag 8 april tot en met donderdag 12 april)

We lijken in een zadelgebied terecht te komen met vrij rustig weer tot gevolg. Er hangt dikwijls veel bewolking, maar er worden voorlopig geen grote neerslaghoeveelheden verwacht; De maxima liggen meestal rond 14°C, de minima rond 6°C.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...