dinsdag 13 maart 2018

Scandinavische hogedruk zorgt zaterdag mogelijk voor sneeuw

Hoewel ik al stilaan was overgeschakeld op lentemodus, zal ik het opnieuw over vorst en sneeuw moeten hebben. Nadat een Britse depressie het voorbije weekend zeer zachte lucht naar onze omgeving stuurde, zien we vanaf morgen opnieuw een hogedrukgebied opbouwen boven Scandinavië. Het lijkt wel een herhaling van zetten van de situatie in de laatste dagen van februari en eerste dagen van maart: een portie ijskoude lucht kan daardoor afzakken van West-Siberië naar de Benelux. Dat gaat gepaard met zeer lage temperaturen voor de tijd van het jaar en mogelijk ook sneeuw.


Het Europese weermodel berekent (voorlopig!) voor zaterdag een sneeuwdek van 4 à 5 cm in onze regio. Uiteraard zal deze verwachting nog wat schuiven de komende dagen. (Bron kaart: kachelmannwetter.com)


Op dit ogenblik wordt ons weer nog bepaald door een opvullende depressiekern die momenteel boven Nederland ligt en verder naar het oosten trekt. Een mobiele wig zorgt vanavond en morgen tijdelijk voor een weersverbetering.

Donderdag bouwt zich een hogedrukgebied op boven Scandinavië, terwijl we boven de noordelijke Atlantische Oceaan een complexe depressie zien met grondkernen ten zuiden van IJsland en ten zuiden van Ierland. Daardoor draait de wind bij ons naar het zuidoosten. Daarbij wordt eerst nog vrij zachte lucht vanover Frankrijk aangevoerd. De temperatuur op 850 hPa (+/- 1500 meter) ligt donderdag in onze omgeving nog rond +2 graden.

Vrijdag versterkt het Scandinavische hogedrukgebied zich en krimpt de stroming bij ons verder naar het oostnoordoosten. In die stroming trekt ook een occlusie mee, al snel gevolgd door een koufront. Tegelijk daalt de temperatuur op 850 hPa van 0°C 's ochtends vroeg tot -5°C tegen middernacht. Op 2 meter hoogte daalt de temperatuur spectaculair van 11°C 's middags tot rond het vriespunt om middernacht. De neerslag die uit de fronten valt, zal dus overgaan van regen naar sneeuw. Hoe actief die fronten zullen zijn, is wel nog lastig in te schatten.

De situatie voor zaterdag is nog onzeker. Vlaanderen lijkt de koudste bovenluchten te ontlopen. Boven Groningen bijvoorbeeld is het volgens de operationele berekening van ECMWF1300 zaterdagnamiddag -13°C op hPa, boven de omgeving van Gent maar -3°C. Maar door de ondersnijdende koude oostenwind én door de bewolking zou het in Gent overdag wel kouder blijven dan in het (zonnigere) noorden van Nederland. Het Europese weermodel voorziet in zijn ochtendrun van vandaag zelfs een ijsdag voor onze omgeving, bij maxima rond -1°C. Daarbij zou ook een sneeuwzone over het noorden van Vlaanderen en het zuiden van Nederland trekken, met een sneeuwdek van mogelijk 5 cm tot gevolg. Uiteraard zullen we de timing en locatie van deze sneeuwzone de komende dagen nog wel wat zien wijzigen in de weermodellen, maar het is een situatie om goed in de gaten te houden. Een ijsdag met sneeuwval zou in elk geval wel uitzonderlijk zijn voor deze tijd van het jaar.

Het Europese weermodel berekent zatedag de koudste bovenluchten ten noorden van onze regio, maar ook bij ons blijft de luchtmassa koud genoeg om sneeuw op te leveren. (Bron kaart: wetterzentrale.de)


Ook zondag en maandag zou het koude weer nog aanhouden, maar daarna verwachten de weermodellen dat het hogedrukgebied doorschuift richting Schotland en IJsland, waardoor de wind verder doorkrimpt er een zogenaamde "dooi om de noord" plaatsvindt: een noordenwind die iets zachtere zeelucht vanover de Noordzee aanvoert. Een noordenwind zorgt natuurlijk niet meteen voor fraai lenteweer. De maxima liggen vanaf dinsdag meestal rond 6 à 7°C en er is nog altijd 50 procent kans op vorst tijdens de nachten.

De concrete weersverwachting voor de regio Gent:


Vandaag dinsdag 13 maart 2018


 • Weerbeeld: betrokken met nu en dan regen. Na de middag overwegend droog en geleidelijk ook enkele bredere opklaringen.
 • Maximumtemperatuur: vanochtend vroeg lag het kwik rond 8°C en dat was meteen ook het maximum voor vandaag. Overdag ligt het kwik nog rond 6 à 7°C.
 • Wind: 4 Bft uit WNW, krimpend naar W en afnemend tot 3 Bft.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. Tegen de ochtend licht bewolkt tot helder, maar er vormt zich wel nevel en mist.
 • Temperatuur: minima rond 3°C.
 • Wind: eerst vrijwel windstil, later zwak (1 à 2 Bft) uit de zuidelijke sector.Morgen woensdag 14 maart


 • Weerbeeld: nevel, mist en lage wolken kunnen hardnekkig blijven hangen. In de loop van de dag zouden we toch een paar zonnige perioden moeten krijgen. Het blijft de hele dag droog.
 • Temperatuur: maxima rond 11°C.
 • Wind: 3 Bft uit ZO, krimpend naar OZO.


Donderdag 15 maart


 • Weerbeeld: het is de hele dag betrokken. 's Ochtends vroeg is het nog droog, maar al snel krijgen we perioden met regen. 
 • Temperatuur: minima rond 4°C. Maxima rond 11°C.
 • Wind: 4 Bft uit ZO, afnemend tot 2 Bft.Vrijdag 16 maart


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen, die 's avonds overgaat in sneeuw.
 • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 4°C, middagtemperatuur rond 11°C maar daarna begint het kwik spectaculair te dalen richting vriespunt.
 • Wind: eerst zwak uit veranderlijke richting, maar tegen de avond is de wind toegenomen tot 4 Bft uit NO.Zaterdag 17 maart


 • Weerbeeld: nog vrij onzeker (zie inleiding). Mogelijk wordt dit een zwaarbewolkte dag met geregeld sneeuwval. Er kan een dek ontstaan van enkele centimeters. De locatie en timing van deze sneeuwzone blijft voorlopig nog een aandachtspunt.
 • Temperatuur: minima meest waarschijnlijk rond -3°C, maxima meest waarschijnlijk rond 0°C, maar dit alles voorlopig nog met een ruime marge.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit NO.


Verdere vooruitzichten (zondag 18 maart tot en met  donderdag 22 maart)

We lijken de meeste kans te maken op vrij zonnig en droog weer met maxima die stijgen van +3°C op maandag naar +7°C later in de periode. Er staat weinig wind en de nachten zijn vaak helder. Daardoor is de kans op lichte vorst tijdens de nachten nog altijd vrij groot.
Natuurijs van betekenis zal deze koudere periode niet meer opleveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gevoelig kouder na laatste warmte-opstoot

Nadat de temperatuur de komende dagen nog eens piekt, zijn we daarna mogelijk op weg naar een gevoelig koudere periode eind oktober. Met de ...