donderdag 15 maart 2018

Koud weekend met veel wind maar weinig sneeuw

Boven Scandinavië begint het hogedrukgebied zich te ontwikkelen dat ons een uitzonderlijk koud weekend zal bezorgen voor de tijd van het jaar. Dat lijkt de organisatoren van sportevenementen in open lucht toch enkele kopzorgen op te leveren. Het is niet meteen ideaal weer om te voetballen, wielrennen of skeeleren. Vooral de koude wind zal hinderlijk zijn. De sneeuw is minder een spelbreker. Er kunnen in onze omgeving wel wat vlokjes dwarrelen, maar grote hoeveelheden en/of een fors sneeuwdek hoeven we niet te verwachten.

De weerkaart voor zaterdag toont enkele (niet al te actieve) fronten boven onze omgeving. (Bron: UK MetOffice)


Op dit ogenblik nadert vanuit het zuiden een occlusiefront. Het is verbonden aan een lagedrukkern tussen Ierland en IJsland. In combinatie met het hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt dat bij ons voor een zuidoostelijke stroming die voorlopig nog vrij zachte lucht aanvoert.
De hoge luchtdruk boven Scandinavië wordt morgen vrijdag nog sterker, waardoor de occlusiefronten boven Nederland tot stilstand komen en later zelfs opnieuw naar het zuiden worden weggeduwd. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag liggen ze boven Vlaanderen en het zuiden van Nederland. Deze fronten zijn niet erg actief meer, maar kunnen toch nog wat neerslag opleveren. Zondag zijn ze nog verder naar het zuiden verdreven en wordt het bij ons overal droog.

De aangevoerde luchtmassa wordt daarbij vanaf zaterdag beduidend kouder. Daarvoor kijken we naar de temperatuur van de lucht boven ons hoofd op 850 hPa, ongeveer 1500 meter hoogte. Daar bedraagt de temperatuur vandaag +2°C, morgen vrijdag 0°C. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt de koude lucht dan binnen. Zaterdagochtend is de temperatuur op 850 hPa gedaald tot -8°C. Als er dan nog neerslag valt, zal dit sneeuw zijn. Zaterdag overdag blijft de luchtmassa maar afkoelen. Rond de middag is het -13°C op 850 hPa, een uitzonderlijke waarde voor deze tijd van het jaar. Zondag begint de temperatuur op 1500 meter hoogte al wat op te lopen, tot -6°C, maar aan de grond blijft het door de sterke noordoostenwind dan nog altijd koud.

Na het weekend verplaatst het hogedrukgebied zich naar de Britse Eilanden en komen we in beduidend minder koude lucht terecht.

Wat de sneeuw betreft, zijn de weermodellen beduidend minder voortvarend dan enkele dagen geleden. Het Europese weermodel verwacht in onze omgeving niet meteen een sneeuwdek meer. Al blijft dat natuurlijk nog altijd wat afwachten.

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag donderdag 15 maart 2018


 • Weerbeeld: na een ochtend met enkele opklaringen neemt de bewolking toe en begint het te regenen. Er kan vrij veel neerslag vallen, tussen 5 en 10 mm.
 • Maximumtemperatuur: maxima rond 8°C.
 • Wind: 2 à 3 Bft uit ZO.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: vanavond stopt het met regenen. Vannacht blijft het grotendeels droog en krijgen we enkele opklaringen.
 • Temperatuur: minima rond 6°C.
 • Wind: zwak (1 Bft) uit veranderlijke richting.Morgen vrijdag 16 maart


 • Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar af. Vooral na de middag kunnen die buien fel zijn. 
 • Temperatuur: eerst wordt nog zachte lucht aangevoerd, met maxima rond 12°C. 's Avonds begint de temperatuur snel te dalen en tegen middernacht daalt het kwik stilaan naar het vriespunt.
 • Wind: eerst vrijwel windstil, 's avonds toenemend tot 3 à 4 Bft uit NO.


Zaterdag 17 maart


 • Weerbeeld: er hangen vaak veel wolken, nu en dan breekt de zon er even door. Af en toe dwarrelen er sneeuwvlokken, maar meer dan waarschijnlijk zal dat niet volstaan om een sneeuwdek op te leveren. Er staat een snijdende oostenwind. Zorg dus voor voldoende laagjes kledij als je buiten gaat sporten of supporteren.
 • Temperatuur: minima rond -2 à -3°C. Maxima rond 0°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit NO.Zondag 18 maart


 • Weerbeeld: bewolkte en zonnige perioden wisselen elkaar af . Het blijft de hele dag droog, maar er staat nog altijd een koude wind.
 • Temperatuur: minima rond -3°C, maxima rond +1°C.
 • Wind: 4 à 5 Bft uit ONO.Maandag 19 maart


 • Weerbeeld: zonnig, droog en nog altijd vrij koud voor de tijd van het jaar.
 • Temperatuur: minima rond -4 à -5°C. Maxima rond +4°C.
 • Wind: eerst 4 en later 3 Bft uit ONO, krimpend naar NNO.


Verdere vooruitzichten (dinsdag 20 maart tot en met zaterdag 24 maart)

Een Brits hogedrukgebied houdt storingen eerst nog uit onze buurt weg, maar later in de periode komen we waarschijnlijk in een westelijke tot zuidwestelijke stroming terecht. Na enkele droge dagen wordt het dus opnieuw wisselvalliger. De maxima liggen de eerste dagen rond 7°C, op het eind van de periode rond 12°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...