zondag 27 november 2016

Weerbericht zondag 27 november


Algemene situatie

De komende dagen wordt ons weer bepaald door een hogedrukgebied ten noorden van onze omgeving. Om middernacht lag de kern nog ver ten noorden van Schotland, maar morgenmiddag heeft ze al post gevat boven de Noordzee. Daardoor staat er bij ons een oostelijke wind, die koude landlucht aanvoert.
Dinsdag ligt de kern van het hogedrukgebied boven Nederland en valt de wind grotendeels weg. Vooral op waarnemingshoogte blijft de luchtmassa dan nog vrij koud, op grotere hoogte vindt al een opwarming plaats. Woensdag ligt de kern ten zuidwesten van onze omgeving. De wind ruimt dan naar het westen tot westnoordwesten, waardoor de koudere landlucht ook op waarnemingshoogte verdreven wordt. Een weinig actief koufront trekt dan 's middags over onze omgeving. Het doet zijn naam weinig eer aan, want ook achter dit koufront zit zachte, maritieme lucht.

Dinsdagmiddag ligt de hogedrukkern boven Nederland.


Verdere vooruitzichten (vrijdag 2 december tot en met dinsdag 6 december)

Een wig ten westen van onze omgeving zorgt eerst nog voor een noordwestelijke stroming. Daarna lijken we op de noordelijke flank van een hogedrukgordel terecht te komen. De aanvoer wordt dan zuidwestelijk. We krijgen licht wisselvallig weer, maar grote neerslaghoeveelheden worden voorlopig niet verwacht. De maxima liggen eerst rond 6°C, later rond 8°C. Vooral zaterdag en zondag is er kans op wat lichte nachtvorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...