donderdag 3 november 2016

Eerste koudere periode op komst

Opgesteld op donderdag 3 november om 09.15 uur.
(dagelijkse update niet gegarandeerd, nieuwe weerberichten verschijnen als ik tijd heb)

Algemene situatie

Voor het eerst dit "winterhalfjaar" lijkt er een beduidend koudere periode op komst. Vanaf maandag vergroot de kans op nachtvorst en is het ook overdag aan de koude kant.
Vandaag merken we daar nog niet zo heel veel van. Een mobiele wig trekt vrij snel van west naar oost over onze regio en onderdrukt daarbij de buienneiging. Vanuit het westen nadert een slepend koufront. Het bereikt morgennamiddag onze kust en trekt dan langzaam het binnenland in. Daarbij kan er 2 tot 8 mm neerslag vallen.
Na de doortocht van het koufront komen we tijdens het weekend in maritiem polaire lucht terecht. In deze koude luchtmassa ontstaan boven de Noordzee talrijke buien, die vervolgens het land optrekken. In de hoge Ardennen kunnen deze buien stilaan een winters karakter krijgen, in Vlaanderen zijn het gewone regenbuien.
Zondag en maandag bouwt er zich boven het Noorden van Scandinavië een (koud) hogedrukgebied op. Boven de Noordzee en onze omgeving ligt een depressiekern.
Over wat er daarna gebeurt, zijn de verschillende weermodellen het deze ochtend nog grondig oneens. Het Amerikaanse model laat het Scandinavische hogedrukgebied snel van de kaarten verdwijnen. In dat geval zou de koudere periode niet zo lang duren. Het Europese model daarentegen laat in zijn operationele berekening van deze ochtend het koude hogedrukgebied boven Scandinavië transformeren naar een dynamisch hogedrukgebied, dat voor langere tijd op dezelfde plaats blijft liggen. In dat geval kunnen we ons opmaken voor een vrij koude week, met algemene nachtvorst en maxima die enkele graden onder het langjarig gemiddelde liggen. Het blijft uiteraard nog afwachten welk scenario het uiteindelijk zal halen.


Voor volgende week woensdag komen het Europese weermodel (boven) en het Amerikaanse (onder) met heel andere oplossingen. De ontwikkelingen zijn dus nog erg onzeker.
Vandaag donderdag

 • Weerbeeld: er hangt meestal veel bewolking, af en toe is er ook een opklaring. Voor de middag kan er nog een bui vallen, daarna is het droog.
 • Maximumtemperatuur: 12°C 
 • Wind: 2 Bft uit ZW.


Vanavond en vannacht

 • Weerbeeld: het is zwaarbewolkt tot betrokken, maar het blijft voorlopig nog droog.
 • Minimumtemperatuur:  6°C
 • Wind: eerst 2 en later 3 Bft uit ZZW.

Morgen vrijdag 04/11/16

 • Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt tot betrokken. Voor de middag kan er lokaal al wat regen vallen, maar het echte werk is voor de late namiddag en avond. Dan valt er 2 tot 8 mm neerslag.
 • Maximumtemperatuur: 11°C.
 • Wind: 3 Bft uit ZZW.


Zaterdag 5 november

 • Weerbeeld: bewolkte en zonnige perioden wisselen elkaar af. Er vallen geregeld stevige buien.
 • Temperatuur: minimum 4°C, maximum 10°C
 • Wind: 3 Bft uit ZW, ruimend naar WZW.

Zondag 6 november

 • Weerbeeld: het blijft uiterst wisselvallig, met soms felle buien. Het wordt ook enkele graden kouder, waardoor we gerust van guur herfstweer mogen spreken.
 • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 7 à 8°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit WNW.

Maandag 7 november

 • Weerbeeld: de buienneiging neemt nu sterk af. Afhankelijk van de opklaringen en de sterkte van de wind kan het 's ochtends al behoorlijk afkoelen.
 • Temperatuur: minima waarschijnlijk rond 2°C, maar bij voldoende brede opklaringen is lichte vorst al mogelijk. Maxima rond 7°C.
 • Wind: een depressiekern in onze omgeving maakt de windverwachting voor maandag nog erg onzeker.


Verdere vooruitzichten (dinsdag 8 november tot en met donderdag 10 november)

Als we het ensemblegemiddelde van EC0300 erbij nemen, mogen we het scenario dat de operationele berekening van het Amerikaanse GFS-model schetst, zeker niet afschrijven. Het merendeel van de leden van het ECMWF-eps laat het hogedrukgebied boven Scandinavië verdwijnen en laat een overgang zien naar een westcirculatie. We maken dus de meeste kans op een overgang naar een wisselvallig weertype, waarbij de kans op nachtvorst weer afneemt. De maxima lijken te stijgen van 5 à 6°C op dinsdag en woensdag naar 7 à 8°C op het einde van de periode, maar de spreiding in de verschillende berekeningen is erg groot en de verwachting dus onzeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...