maandag 28 november 2016

Twee koude novembernachten


Algemene situatie

Een hogedrukgebied met kern boven de Noordzee zorgt voor de aanvoer van vrij koude continentale lucht naar onze omgeving. Morgen verplaatst de kern zich naar Nederland en blijft de aanvoer van koude lucht gehandhaafd. Woendag splitst de kern zich op in twee delen. Een eerste deelkern vestigt zich boven de Alpen, een tweede boven Ierland. Daardoor komt onze omgeving vanaf woensdag in een westelijke stroming terecht. De koude continentale lucht maakt dan plaats voor zachtere maritieme lucht. Donderdag blijft alleen de Ierse hogedrukkern nog over en komen we zelfs in een vrij strakke noordwestelijke stroming terecht. Vanaf vrijdag bouwt het hogedrukgebied een wig uit naar onze omgeving.
Verdere vooruitzichten (zaterdag 3 december tot en met woensdag 7 december)

De hogedrukkern lijkt zich boven onze omgeving te gaan vestigen. Dat zou het recept kunnen zijn voor een typische december-inversiewinter. Het is in elk geval droog weer. Blijft het zonnig, dan ligt het kwik overdag enkele graden boven en 's nachts enkele graden onder het vriespunt. Blijft er veel mist en lage bewolking hangen, dan ligt het kwik dag en nacht rond het vriespunt. Voor de luchtkwaliteit is dat geen goed nieuws. De kans op smogproblemen begin volgende week lijkt op dit ogenblik vrij groot. Adem vrij nu het nog kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Gevoelig kouder na laatste warmte-opstoot

Nadat de temperatuur de komende dagen nog eens piekt, zijn we daarna mogelijk op weg naar een gevoelig koudere periode eind oktober. Met de ...