dinsdag 1 november 2016

Weerbericht dinsdag 1 november 2016

Opgesteld op dinsdag 1 november om 09.15 uur.
(dagelijkse update niet gegarandeerd, nieuwe weerberichten verschijnen als ik tijd heb)

Algemene situatie

In de loop van de dag ruimt de continentale lucht, waar we al enkele dagen in verblijven, plaats voor maritieme lucht. Dat hebben we te danken aan een zwak koufront, dat langzaam van noordwest naar zuidoost over onze regio trekt. Het front is zo verzwakt, dat er nauwelijks of geen neerslag valt.
Het koufront is verbonden aan een depressiekern boven het zuiden van Scandinavië. Daar is het frontaal systeem veel actiever en zorgt het voor een echte winterinval. In een strook boven het midden van Zweden kan er tot meer dan 20 cm sneeuw vallen. Dat gaat er gepaard met veel wind, zodat we er kunnen spreken van een sneeuwstorm. Vanaf morgen begint het in zowat heel Scandinavië stevig te vriezen.
Morgen komt onze regio in een noordwestelijke stroming terecht. De lucht is onstabiel en boven het warme water van de Noordzee ontstaan er buien. Het schaduweffect van Groot-Brittannië laat zich daarbij gelden, waardoor bijvoorbeeld Zeeland meer kans maakt op buien dan onze westkust.
Donderdag trekt een mobiele wig vlak ten zuiden van onze omgeving naar het oosten. De grootste buienneiging wordt daardoor onderdrukt.
Vrijdag ligt er een koufront voor onze kust, verbonden aan een lagedrukgebied boven de Noordzee. De wind komt dan wel uit de zuidelijke sector, maar voer met een ommetje maritiem polaire lucht aan. De temperatuur zal dus ondanks de zuidenwind niet al te hoog oplopen.
De bovenluchten koelen af, maar de temperatuur op 850 hPa daalt nauwelijks enkele graden onder het vriespunt. Gecombineerd met een wind van onver zee, kan er van winterse neerslag in Vlaanderen voorlopig dus nog geen sprake zijn.


Boven de Oostzee zien we komende nacht de depressie liggen die ervoor zorgt dat in Scandinavië de winter invalt en dat wij in een noordwestelijke stroming terecht komen.

Verdere vooruitzichten (zondag 6 november tot en met donderdag 10 november)

De depressie boven de Noordzee heeft zich verplaatst naar de Middellandse Zee. We komen tijdelijk in een zadelgebied terecht. Daarna lijkt er een westelijke stroming op gang te komen. We krijgen wisselvallig weer, met temperaturen die vrijwel normaal zijn voor deze tijd van het jaar, met maxima gemiddeld rond 9 graden en minima gemiddeld rond 3°C. Vooral in de periode dat we ons in het zadelgebied bevinden, kunnen de nachten wat kouder uitvallen en is er kans op lichte nachtvorst.
In de hoge Ardennen schommelt het kwik rond het vriespunt en kan er winterse neerslag of sneeuw vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...