donderdag 13 oktober 2016

Een strakke oostelijke stroming


Algemene situatie

Het hogedrukgebied dat al meer dan een week over Scandinavië regeert, blijft ook vandaag nog hardnekkig op zijn plaats liggen. Boven het Iberisch Schiereiland komt vandaag een lagedrukkern te liggen. De combinatie van beide leidt in onze omgeving tot een strakke oostelijke stroming.
Fronten die aan de Iberische depressie verbonden zijn, bereiken morgen vanuit het zuidoosten onze omgeving. Zaterdag is deze depressiekern opgevuld, maar krijgen we stilaan te maken met de invloed van Atlantische lagedrukgebieden. De Scandinavische hogedrukkern zakt wat weg naar Oost-Europa en ook boven Centraal-Europa stijgt de luchtdruk. De stroming ruimt daardoor bij ons naar het zuiden, waardoor er gevoelig warmere lucht wordt aangevoerd. Het oosten van ons land profiteert zondag het meest van de hogedrukinvloed. Het (uiterste) westen moet meer rekening houden met de Atlantische depressie. Vooral boven zee en aan de kust is het zondag eerder wisselvallig, met enkele pittige buien. Maandag wordt het in het hele land wisselvalliger.


Een hogedrukgebied boven Scandinavië en een depressie boven Spanje zorgen bij ons vandaag voor een strakke oostelijke stroming.
Verdere vooruitzichten (dinsdag 18 oktober tot en met zaterdag 22 oktober)

Het hogedrukgebied boven Scandinavië is van de weerkaarten verdwenen. Wij bevinden ons op de noordoostelijke flank van het hogedrukgebied van de Azoren. Later in de periode lijkt dit hogedrukgebied een uitloper uit te bouwen naar onze regio. Dat zou betekenen dat het na een korte periode met wisselvallig weer, opnieuw droog zou worden. De maxima liggen meestal rond 14 of 15 graden. De minima liggen eerst rond 9 en later rond 6 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...