woensdag 12 oktober 2016

Scandinavisch hogedrukgebied blijft regeren

Opgesteld op woensdag 12 oktober om 09.30 uur.


Algemene situatie

Een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië houdt al dagenlang een continentale stroming in stand. Als we een maand of twee verder waren geweest, had dit geleid tot koud winterweer. Nu blijft het bij relatief fris najaarsweer. In de oostelijke stroming trekt vandaag een verzwakt front mee, waardoor er tijdelijk meer bewolking hangt en er wat lichte neerslag kan vallen.
Donderdag ligt er een depressiekern boven het Iberische Schiereiland. In combinatie met het Scandinavische hogedrukgebied zorgt dat ervoor dat de wind flink aanspant. Vanaf vrijdag kunnen enkele storingen, verbonden aan deze depressiekern, ons bereiken. Zondag beïnvloedt een hogedrukwig ons weer gunstig.


Een hogedrukbastion boven Scandinavië bepaalt al dagenlang ons weer. In de winter zou dit koud weer opleveren, nu vooral fris najaarsweer.
Verdere vooruitzichten (maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober)

Het Scandinavische hogedrukgebied verplaatst zich naar het oosten van Europa. De stroming wordt bij ons eerst zuidelijk en daarna zuidwestelijk. Op het einde van de periode neemt mogelijk de invloed van hoge luchtdruk in onze omgeving opnieuw toe, maar die evolutie is nog vrij onzeker en dus met het nodige voorbehoud. Echte grote neerslaghoeveelheden worden voorlopig nog altijd niet verwacht. De minima liggen meestal rond 8°C, de maxima rond 14 à 15°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...