donderdag 30 juli 2020

Merkwaardige hitte-opstoot is eendagsvlieg

We krijgen morgen een erg opmerkelijke hitte-opstoot. Vrijwel zonder opbouw gaan we in één ruk naar maxima in de buurt van 35°C in de regio Gent. Al even abrupt ligt de temperatuur zaterdag opnieuw een graad of 10 lager. Wat is de oorzaak van deze erg tijdelijke hitte-uitbraak?

Het Arome-model berekent voor morgen maxima rond 35°C in de regio Gent. (bron kaart: meteociel.fr)


Vandaag is het al erg warm in Spanje, waar subtropische lucht uit Noord-Afrika binnengesijpeld is. Wij merken daar voorlopig nog niet zo veel van. De voorbije dagen is met een overwegend westelijke stroming vrij koele zeelucht naar de Benelux gestroomd. In een zwak hogedrukgebied met kern boven het noorden van Duitsland, komt deze lucht vandaag tot stilstand. De zon kan deze luchtmassa opwarmen tot een graad of 27 à 28.

Ondertussen nadert vanuit het westen een diep lagedrukgebied. De depressiekern (981 hPa) ligt vannacht voor de westkust van Ierland. We komen in de warme sector van deze depressiekern terecht. De zuidelijke hoogtewind stuwt de erg warme lucht vanuit Spanje en Frankrijk naar het noorden, tot boven Vlaanderen. Dat merken we ook op grotere hoogte. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) ligt de temperatuur boven ons hoofd vandaag rond 14°C. Vannacht loopt die op tot 17°C en morgen zelfs tot 21°C. Dat is uitzonderlijk hoog. De warmste lucht ligt trouwens boven West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen, zodat we ook daar de hoogste maxima mogen verwachten morgen. 

De temperatuur morgen op 850 hPa (ongeveer 1500 meter): de warmste lucht ligt boven de westelijke provincies.


Concreet vertaalt zich dat in maxima rond 35°C in de regio van Gent en rond 33°C in het oosten van het land. Ook aan zee kan het kwik hoog oplopen, omdat de wind vanover land blijft waaien én de warmste bovenluchten ook boven de kust hangen. Een zeebries wordt er niet verwacht. De oostzuidoostlijke wind werkt de luchtstroom van de koude zee naar het warme binnenland te veel tegen.

De temperatuursverschillen zijn morgen groot. Amper 200 kilometer ten zuiden van ons halen ze morgen 40°C, terwijl in Friesland de maxima morgen rond 26°C liggen. Wie wat koelte wil morgen, kan dus naar onze noorderburen trekken.

Morgenavond bereikt dan een buienlijn vanuit het zuidwesten onze omgeving. Op deze lijn ontstaan enkele lokale regen- en onweersbuien, maar ze lijken al vrij snel te verpieteren. In de nacht van morgen op zaterdag valt er hier en daar dus regen, maar op veel plaatsen blijft het ook droog.

In de nacht van morgen op zaterdag trekt een buienlijn over onze omgeving, gevolgd door het verzwakkende koufront. (bron kaart: UK MetOffice)


Vroeg in de ochtend op zaterdag trekt het koufront over onze omgeving. Daarna draait de wind naar de westelijke sector, voert zeelucht aan en waait de grootste hitte al meteen weer weg. Zaterdag krijgen we nog maxima rond 27°C. Zondag ruimt de wind verder door naar het noordwesten en boeten de maxima verder in: rond 22°C. Het blijft het hele weekend zo goed als droog, met geregeld zonnige perioden.

Verdere vooruitzichten


Na het weekend blijft het eerst enkele dagen vrij koel en wisselvallig, met wat regen. Daarna lijkt hoge luchtdruk ten zuiden van onze regio het heft in handen te nemen. We krijgen dan vanaf woensdag droog, vrij zonnig en geleidelijk warmer weer. De maxima liggen vanaf woensdag eerst tussen 25 en 30°C, de kans lijkt vrij groot dat we vanaf het einde van volgende week de tropische grens van 30°C weer oversteken. Al blijft dat laatste uiteraard nog wat afwachten.

De eps-verwachting van de minima en maxima in de omgeving van Gent: morgen een hitte-opstoot, daarna enkele dagen koeler en vervolgens opnieuw oplopende temperaturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten