maandag 6 juli 2020

Edouard zorgt voor onzekerheid

De weersverwachting voor overmorgen en donderdag is nog erg onzeker, in elk geval meer onzeker dan je op die termijn zou verwachten. Oorzaak is de tropische storm Edouard, die op dit ogenblik op de Atlantische Oceaan door een bestaand frontaal systeem wordt opgenomen. Dit front begint te golven en trekt richting Britse Eilanden en later onze omgeving. 

Edouard is morgen opgenomen in een frontaal systeem dat naar de Britse Eilanden koerst.


Edouard verliest uiteraard snel zijn tropische kenmerken en zal bij ons ook niet voor storm zorgen, maar de golfbeweging die hij veroorzaakt op het front, maakt het voorlopig wel lastig om in te schatten waar het actiefste deel van dit front woensdag en donderdag komt te liggen. Dat maakt de neerslagverwachting, maar vooral ook de windverwachting in onze omgeving lastig. Het Europese weermodel berekende in zijn run van gisteravond voor donderdagmiddag aan onze kust een noordoosten wind, maar in de run van deze ochtend was dat alweer een zuidwestenwind geworden.

Het neerslaggebied is vrij actief, maar de exacte koers ligt nog niet vast.


Eén zaak staat wel al vast: we krijgen voorlopig geen erg warm zomerweer. De aangevoerde luchtmassa is maritiem en vrij koel. Tot en met zaterdag komen de maxima niet veel hoger dan rond 20°C te liggen. Woensdag en donderdag hangt er daarbij veel bewolking, met perioden van regen. Hoeveel regen precies, is zoals gemeld nog vrij onduidelijk. De hoofdberekening van het Europese model kwam deze ochtend met in totaal een mm of 30, maar de meeste andere van de 50 berekeningen voorzien minder neerslag. Van zaterdag tot en met volgende week woensdag zou het overwegend droog blijven en is het vaak vrij zonnig. Begin volgende week boekt het kwik allicht wat winst, met maxima die stilaan naar de grens van 25°C toe klimmen. Ook de wind blijft vanaf zaterdag grotendeels aan de ketting liggen.

Voor recente updates van de verwachting verwijs ik naar de website van het Kustweerbericht, die 4 keer per dag wordt aangepast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten