donderdag 18 juni 2020

Volgende week warme dagen op komst

De 18 mm neerslag die de voorbije nacht viel hier in Drongen tussen middernacht en 6 uur, is meer dan welgekomen. Geen kortdurende stortbui hier, maar gestage matige regen die de kans kreeg om de grond in te trekken. Gisteren viel er ook al 7,8 mm. Ook de komende dagen zal er nu en dan nog wat regen vallen. Volgende week komt er een warmte-opstoot. Hoe fel die precies zal uitpakken, is nog niet precies in te schatten.

Een vertrouwd beeld de voorbije dagen: het ontstaan van cumuluswolken, die uitgroeiden tot fikse buien.


De regen van de voorbije nacht viel uit een occlusie, verbonden aan een ondiepe depressiekern die momenteel boven Engeland ligt. De lucht blijft vandaag onstabiel, zodat er zich opnieuw enkele buien kunnen ontwikkelen, die vandaag van zuidzuidwest naar noordnoordoost door ons land trekken. De maxima liggen niet veel hoger dan een graad of 20.

Morgen vrijdag is de Engelse depressiekern opgevuld. Er ontwikkelen zich nog wel buien, maar die zijn minder talrijk en minder intens dan de vorige dagen. In de regio Gent liggen de maxima rond 21 graden.

De totale neerslagsom van vandaag en morgen volgens het Arome-model. (bron kaart: meteociel.fr)


Zaterdag ontwikkelt het hogedrukgebied van de Azoren een uitloper naar onze omgeving. De buienactiviteit neemt verder af. De maxima liggen rond 22°C, bij een matige wind uit de zuidwestelijke sector.

Zondag verplaatst de mobiele wig zich naar het oosten en nadert een frontaal systeem vanuit het zuidwesten. Het bereikt rond de middag onze kust en trekt verzwakkend het binnenland in. Het wordt tijdelijk zwaarbewolkt en zoals het er nu naar uit ziet, valt er 1 à 2 mm regen uit dit systeem. De maxima liggen rond 23°C.

Maandag breidt het Azorenhoog zich opnieuw uit naar onze omgeving. Dinsdag zou deze wig zich afsplitsen tot een aparte hogedrukkern boven onze omgeving. We krijgen dan droog en zonnig weer, met maxima die op dinsdag al oplopen tot 27°C in de regio Gent. Woensdag en donderdag zou deze kern zich dan wat meer naar het oosten vestigen, zodat er vanuit het zuiden tot zuidoosten warme landlucht wordt aangevoerd. De maxima liggen dan woensdag rond 30°C en donderdag waarschijnlijk iets er boven. Of dit zal leiden tot een hittegolf, daar is voorlopig nog maar weinig zinnigs over te vertellen. Dat het gevoelig warmer wordt, lijkt wel vast te staan.

De verwachte minima en maxima voor de regio Gent volgens het eps van ECMWF: volgende week een stuk warmer dan nu, maar of dit tot een hittegolf leidt, is nog lang niet zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten