woensdag 3 juni 2020

Buien rukken stilaan op

De verwachte neerslag is nu ook binnen het bereik van de kleinschalige weermodellen gekomen. Vandaag woensdag blijft het op de meeste plaatsen in Vlaanderen nog droog, al kan er lokaal wel al een bui vallen. Morgen donderdag zijn de buien talrijker, op de passage van een koufront. Zowel het Franse Arome-model (sinds kort ook gebruikt op het KMI) als het Britse UKMO-model laten morgen in westelijk Vlaanderen buien vallen. Zoals altijd bij buien, is de hoeveelheid neerslag erg ongelijk verdeeld: van vrijwel 0 mm tot 5 à 10 mm elders.

De neerslagverwachting voor vandaag en morgen volgens het Arome-weermodel (via meteociel.fr)


Meer neerslag wordt er voor onze regio verwacht op vrijdag. Deze neerslag ligt nog niet binnen de rekentermijn van de meeste kleinschalige modellen, maar het Europese ECMWF-model verwacht dan voor de regio Gent 12 mm. Het Amerikaanse GFS-model houdt het op 5 à 10 mm, maar tot in detail rekenen is niet de sterkste kant van dit - naar verhouding - erg grove weermodel.

Tijdens het weekend blijft een depressiekern boven de Britse oostkust liggen. Het eigenlijk frontale systeem ligt zaterdag boven Groot-Brittannië en zou dan zondag over ons land trekken. Concreet vertaalt zich dat in een vrijwel droge zaterdagnamiddag en -avond, terwijl het zondag opnieuw regenachtig wordt. Erg grote neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht: ergens tussen 0,5 en 4 mm.

De Noordzeedepressie drukt de temperatuur in onze omgeving. Van morgen tot en met zondag komt het kwik overdag met moeite in de buurt van 15°C. Begin volgende week komen daar een paar graden bij.

In de loop van volgende week zou de luchtdruk ten noorden van onze omgeving opnieuw gaan stijgen. Er zou dan een transport van warmere lucht op gang komen, met maxima die uiteindelijk in het tweede deel van volgende week opnieuw richting 25°C gaan. Het ensemble blijft wel neerslag berekenen, grotendeels door het ontstaan van buien.

De ensemble-neerslagverwachting van het Europese model voor de regio Gent: de kurkdroge periode lijkt voorlopig voorbij.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten