maandag 1 juni 2020

Eindelijk nog eens een regenzone op komst

De dagen van het droge en warme weer zijn nu echt wel geteld. Wat het Europese weermodel een week geleden al zag aankomen, staat vanaf overmorgen te gebeuren. Het Scandinavische hogedrukgebied pakt zijn biezen en een portie koude lucht zakt uit over de Noordzee, waar een lagedrukgebied ontstaat. Buien en fronten kunnen vanaf woensdag weer doordringen tot onze omgeving.

Wekenlang leek het wel alsof alle regenzones tegengehouden werden boven onze omgeving, met een recordaantal zonuren tot gevolg. Daar komt binnenkort een einde aan.


Vandaag maandag ligt het hogedrukgebied nog volop te pronken boven Scandinavië, maar vannacht splitst deze kern zich op. Eén deel trekt naar het oosten, het andere zakt weg naar het zuidwesten. Morgen komen we dan in een gebied met weinig drukgradiënt terecht, waarin het kwik in de omgeving van Gent nog eens flink kan oplopen. Tot 31°C volgens het kleinschalige Arome-model, tot 26°C volgens het grovere Europese weermodel. De waarheid ligt allicht ergens in het midden. In een brede kustregio is het een heel pak frisser, omdat de wind daar al van 's ochtends vroeg uit het noorden en dus van over zee waait.

Ondanks de binnenlandse hitte, ontstaan er morgen nog geen buien. Op de grens (convergentielijn) tussen de noordelijke zeewind en de aflandige wind in het binnenland, ontstaan er morgennamiddag boven West-Vlaanderen en later ook boven het Gentse wel enkele stapelwolken, maar die groeien niet door tot buien. 

Morgen dinsdag ligt de convergentienlijn diagonaal over West-Vlaanderen. Op deze lijn ontstaat wat bewolking, maar nog geen buien. (bron: Arome-model via Meteociel.fr)


Woensdag zien we op de weerkaart boven Frankrijk een thermische depressiekern, waarrond boven het zuidwesten van Europa enkele buienlijnen draaien. Waar die buien woensdag precies zullen toeslaan, is voorlopig nog moeilijk in te schatten. Wat wel al duidelijk is: woensdag wordt in onze omgeving geen snikhete dag meer. Daar was in mijn vorige bijdrage nog onduidelijkheid over, maar de Franse thermische depressie doet de wind al snel de noordelijke sector opzoeken, waardoor koelere zeelucht naar onze omgeving stroomt. In het Gentse halen we nog maxima rond 22°C.

Woensdag zien we een thermische depressie boven Frankrijk, met daarrond meerdere buienlijnen. (bron kaart: UK Met Office)


In de nacht van woensdag op donderdag trekt dan een koufront over onze regio. Dat is niet al te actief, maar zal hier en daar wel een paar druppels regen lossen. Donderdag kunnen er enkele buien vallen. De maxima halen met moeite nog 15°C en er staat 4 Bft wind uit het noordwesten in de omgeving van Gent.

Vrijdag zou dan een actief frontaal systeem van een depressiekern boven de Noordzee over ons land trekken. Het Europese weermodel berekent daarbij 5 tot 10 mm regen, al moeten we dat nog even afwachten. Er staat opnieuw vrij veel wind, deze keer uit het westzuidwesten. Daardoor liggen de maxima vrijdag iets hoger dan op donderdag: rond 16°C.

Ook tijdens het weekend zou deze Noordzeedepressie ons weer nog bepalen, daarna zou ze opvullen. Na het weekend klimt het kwik weer richting 20°C, maar het zou wel nog licht wisselvallig blijven, met elke dag kans op regen.

Aan de lange, droge periode lijkt dus een eind gekomen, want uiteraard nog niet betekent dat de neerslagtekorten meteen worden weggewerkt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten