vrijdag 10 mei 2019

Regenzone blijft grensgeval voor regio Gent

Het blijft voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen vrij lastig om in te schatten hoeveel regen er komende nacht en morgenochtend uit het neerslaggebied zal vallen (zie vorige bijdrage). De kern van het lagedrukgebied trekt via het noorden van Frankrijk naar Duitsland. De grens van de regenzone houdt zich op in onze buurt en is scherp afgebakend, waardoor de verschillen over korte afstand heel erg groot kunnen zijn.

De kern van het lagedrukgebied morgenochtend, volgens het Amerikaanse weermodel. Een kleine koerswijziging kan grote gevolgen hebben.


De meeste modellen laten de meeste regen vannacht ten zuiden en morgen ten oosten van onze regio vallen. Dat lijkt dan ook het meest waarschijnlijke scenario. Het Amerikaanse weermodel houdt voet bij stuk en laat vooral West-Vlaanderen (met 20 mm en meer) in de brokken delen. Deze berekening is weinig waarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

We kunnen dus niet anders dan "nowcasten" en op de radarbeelden bekijken hoe de regenzone zich precies verplaatst. Over het vervolg bestaat minder twijfel. Er begint zich een hogedrukgebied op te bouwen dat vanaf morgenmiddag meer en meer invloed begint te krijgen op ons weer. In het westen blijft het vanaf morgennamiddag droog, voor minstens een dag of vijf. Voor meer details daarover, verwijs ik naar mijn bijdrage van gisteren.

Hieronder een overzichtje van de neerslagberekening voor de komende 24 uur van enkele modellen:

De hoofdberekening van het Europese model houdt het droog aan de kust en in Zeeuws-Vlaanderen. In het oosten is het erg nat.


De oplossing van het Alaro-model lijkt op die van het Europese model: droog in het westen, kletsnat in het oosten.


Het Amerikaanse model wijkt volledig af en berekent de meeste neerslag in West-Vlaanderen.


De depressiekern gaat niet gepaard met een sterk windveld. Vannacht staat er een zwak noordoostenwindje in de regio Gent en Axel. Morgen zaterdag krimpt de wind naar het noorden en neemt hij in kracht toe tot 3 à 4 Bft in de voormiddag en een volle 4 Bft in de namiddag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten