donderdag 26 oktober 2017

Polaire glijbaan maakt einde aan saai oktoberweer

Nu we zo stilaan richting november gaan, komen we - wat mij betreft -  toch stilaan in een interessantere weerperiode terecht. Smaken verschillen uiteraard, maar persoonlijk vind ik oktober de saaiste weermaand van het jaar. De zomer is voorbij, waardoor de kans op dynamische weersituaties met warmte-onweer beduidend kleiner wordt. Tegelijk is er in oktober nog geen vooruitzicht op winterse perikelen, op enkele zeer zeldzame uitzonderingen na, zoals 24 oktober 2003. Toen viel er in grote delen van Vlaanderen en Nederland enkele centimeter sneeuw, maar meestal is oktober dus een saaie maand op weergebied. Van zodra november op de kalender staat, worden mogelijke winterse toestanden toch een stuk realistischer.

Een slepend front zorgt vandaag vaak voor miezerig en mistroostig oktoberweer met matig zicht aan zee.


Als we naar de huidige weerkaarten kijken, hebben we nog geen winter in het vooruitzicht, maar kunnen we ons wel opmaken voor guur herfstweer. Vandaag moeten we eens te meer afrekenen met het slepende warmfront, dat al enkele dagen net ten noorden van onze regio kampeert. Het zorgt voor veel bewolking en nu en dan wat motregen. Die is nauwelijks of niet te zien op de radarbeelden. Wie vandaag blindelings vertrouwt op deze beelden, riskeert dus een nat pak.
Vannacht trekt het front dan eindelijk van noord naar zuid over ons land, waardoor we in koelere maritiem polaire lucht terecht komen.

Zaterdag bevinden we ons op de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern ten zuiden van de Britse Eilanden. De wind krimpt daardoor tijdelijk van de noordelijke naar de westelijke sector. In die aanspannende westelijke stroming trekt een frontaal systeem mee, waarvan het warmfront ons in de loop van zaterdagavond bereikt. In de nacht van zaterdag op zondag bevinden we ons in de warme sector. De isobaren liggen in deze sector dicht bij elkaar, waardoor er dus veel wind staat. In de loop van zondagochtend trekt het koufront over onze omgeving. Via een zogenaamde "noordelijke glijbaan" stroomt dan lucht naar Vlaanderen die vrijwel rechtstreeks afkomstig is van de poolstreken. Het hoeft geen betoog dat het daardoor flink koeler wordt, hoewel het nog warme water van de Noordzee de onderste luchtlagen toch wat opwarmt.

Zondag zien we op de weerkaart een "polaire glijbaan" die lucht van boven de poolcirkel naar onze omgeving aanvoert.


Maandag zou dan een mobiel hogedrukgebied tijdelijk boven onze regio komen te liggen. Of dat eventueel het begin is van een periode met rustig najaarsweer, is nog maar afwachten.

De verwachting voor de kust staat zoals altijd op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag donderdag 26 oktober 2017


 • Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan motregen.
 • Maximumtemperatuur: 17°C
 • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit ZW tot W.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: eerst nog betrokken met wat regen. Tegen de ochtend verschijnen er opklaringen. 
 • Temperatuur: minima rond 12°C.
 • Wind: zwak (2 Bft) en later soms matig (3 Bft) uit W, ruimend naar NW.

Morgen vrijdag 27 oktober


 • Weerbeeld: bewolkte en zonnige perioden wisselen elkaar af. 's Ochtends valt er misschien nog een spatje regen, maar het grootste deel van de dag is het droog.
 • Temperatuur: maximum 15°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit N. In de late namiddag neemt de wind gevoelig af.


Zaterdag 28 oktober


 • Weerbeeld: de dag begint vrij zonnig, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. In de late namiddag of 's avonds begint het te regenen, maar grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht.
 • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 15°C.
 • Wind: 3 Bft uit W, toenemend tot 4 Bft.

Zondag 29 oktober


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt, met vooral voor de middag lokaal een bui. Na de middag blijft het vrijwel overal droog.
 • Temperatuur: 's ochtends vroeg is het 13°C, maar omdat we nog in de voormiddag achter het koufront in koude polaire lucht terecht komen, stijgt het kwik overdag niet. 's Avonds is het nog 10°C.
 • Wind: 4 Bft uit NW, ruimend naar NNW.


Maandag 30 oktober


 • Weerbeeld: zonnige en bewolkte perioden wisselen elkaar af. Het blijft de hele dag droog.
 • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 13°C.
 • Wind: 2 Bft uit NW.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 31 oktober tot en met zaterdag 4 november)

Tussen het noordelijk gelegen hogedrukgebied van de Azoren en een lagedrukgebied boven Scandinavië, staat in onze omgeving een noordwestelijke stroming. Die voert vooral op grotere hoogte koude polaire lucht aan. Op grondniveau wordt de luchtmassa opgewarmd door het water van de Noorse Zee en Noordzee. De maxima liggen meestal rond 12°C, de minima gemiddeld rond 7°C. De kans op nachtvorst is voorlopig nog verwaarloosbaar klein. Geregeld passeren er neerslagzones en buienlijnen, maar tussendoor zijn er ook zonnige periodes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...