zondag 8 oktober 2017

Eerste nachtvorst in mijn tuin

Het heeft voor het eerst dit najaar gevroren in mijn tuin. Niet die in Drongen uiteraard, maar wel die in Holm. Mijn buren uit mijn tweede woonplaats in midden-Zweden meldden mij daar eergisteren de eerste officiële vorstnacht. In het nabije weerstation van Torpshammar zakte het kwik tot -1,4°C. Dat is trouwens allesbehalve uitzonderlijk voor die regio. Sneeuw en minima van -5°C of lager horen daar begin oktober al tot de mogelijkheden. De komende dagen blijft het er "waterkoud": geregeld regenbuien bij temperaturen tussen +3 en +7 graden.

De waarnemingen van Torpshammar (het geografische middelpunt van Zweden)


Voor het westen van Vlaanderen is nachtvorst begin oktober wél uitzonderlijk en ook de komende dagen is daar absoluut geen sprake van. Het blijft bij ons een komen en gaan van fronten.We bevinden ons vandaag in een maritieme stroming, gegangmaakt door een depressiekern boven de Oostzee en het Hogedrukgebied van de Azoren, dat een vrij noordelijke positie heeft ingenomen. Het koufront van de depressie ligt vrijwel de hele dag stationair boven Nederland. Morgen verplaatst de depressiekern zich naar Rusland en trekt het koufront weg van Nederland naar Duitsland. Wij komen in een brede warme sector terecht met licht onstabiele lucht. In de nacht van dinsdag op woensdag ligt een golvende storing boven onze omgeving, maar erg actief is die niet.

Woensdag bevinden we ons opnieuw in een warme sector. Donderdag zouden we profiteren van een opbouwende hogedrukwig boven onze omgeving.

Wat de timing en positie van de diverse fronten betreft, zien we dat de verschillende weermodellen soms nog grondig van mening verschillen. Wanneer het de komende dagen precies zal regenen en wanneer we een langere droge periode krijgen, blijft dus nog wat onzeker.

De verwachting voor de kust is na te lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio van Gent:

Vandaag zondag 8 oktober 2017


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt met enkele buien. Vooral het noorden en oosten van onze regio maakt kans op buien (Meetjesland, Waasland, Denderstreek). Het zuiden (Vlaamse Ardennen, Leiestreek) heeft drogere papieren.
 • Maximumtemperatuur: 15 à 16°C
 • Wind: 2 à 3 Bft uit WNW.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog. Op het platteland ontstaat er nevel en hangen er plaatselijke mistbanken.
 • Temperatuur: minima rond 8°C op het platteland en rond 10°C in de bebouwde kom.
 • Wind: vrijwel windstil, of zwak (1Bft) uit ZW.

Morgen maandag 9 oktober


 • Weerbeeld: 's ochtends hangt er nevel en op het platteland zijn er lokale mistbanken. Na zonsopkomst krijgen we enkele opklaringen, later op de dag is het meestal zwaarbewolkt met enkele lokale buien.
 • Temperatuur: maximum  16°C.
 • Wind: eerst 1 en later 2 Bft uit ZW.


Dinsdag 10 oktober


 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan regen.
 • Temperatuur: minima rond 11°C, maxima rond 18°C.
 • Wind: 3 Bft uit ZW.

Woensdag 11 oktober


 • Weerbeeld: in de warme sector hangt er soms veel bewolking met mogelijk een spatje regen of motregen. Tussendoor zijn er wat bredere opklaringen. De aangevoerde luchtmassa is zacht voor de tijd van het jaar. Vooral de minima liggen opvallend hoog.
 • Temperatuur: minimum rond 14°C, maximum 19°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW tot WZW.


Donderdag 12 oktober


 • Weerbeeld: na de passage van een koufront, waarschijnlijk in de nacht of vroege ochtend, krijgen we brede opklaringen. De aangevoerde luchtmassa is overdag opnieuw iets koeler.
 • Temperatuur: minima rond 14°C, maxima rond 16°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, ruimend naar W.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 13 oktober tot en met dinsdag 17 oktober)

Waarschijnlijk kunnen we een paar dagen profiteren van opbouwende hoge luchtdruk ten zuiden van onze regio. Het blijft enkele dagen droog en mogelijks is het zelfs vrij zonnig. De wind zit vaak in de zuidelijke sector en voert vrij zachte lucht aan. De maxima liggen rond 20°C. De minima liggen meestal rond 9°C, maar tijdens heldere en windstille nachten kan het wat kouder worden. De kans op vorst tijdens de nacht is erg klein, zowel in thermometerhut als aan de grond.


Midden-Zweden (skigebied Hassela, amper 150 meter boven zeeniveau) deze ochtend: herfstig met een vleugje grondvorst.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...