vrijdag 26 mei 2017

Zondag op de grens tussen heet en koel, maandag tropisch

Vandaag krijgen we een prachtig zomerse dag, met zon van 's morgens vroeg tot 's avonds laat en maxima rond 29°C. Ook morgen start zonnig, maar in de loop van de dag wordt de troposfeer onstabieler en ontstaan er stapelwolken. De kans op een onweer lijkt morgen in de buurt van Gent nog vrij klein, maar helemaal uitgesloten is het niet.

Zondag liggen we op de wip tussen heel erg heet en veel koeler weer. Oorzaak is een golvend koufront vlak ten westen van onze regio.
Zoals het Britse model de situatie nu berekent, blijven we zondag nipt in de (erg) warme lucht. Het front zou pal boven onze kust liggen. Ten oosten van het eigenlijke front zien we een buienlijn (convergentielijn), waarop felle onweersbuien kunnen ontstaan. Het weerbeeld dat we in dat geval in de regio Gent mogen verwachten: drukkend warm met maxima tussen 28 en 30°C, en kans op felle onweersbuien. Volgens deze kaart ligt het noordwesten van Nederland achter het front en dus in de koelere lucht. Als dit hele systeem enkele tientallen kilometers verder doorschuift, kan dit uiteraard nog grote gevolgen hebben voor het weerbeeld.

De weerkaart voor zondagmiddag van de Britse weerdienst.


Het golvende front zou zich dan maandag weer wat terugtrekken naar het westen, waardoor we opnieuw in de erge warme lucht terecht komen. De maxima kunnen dan oplopen tot maar liefst 33°C of zelfs 35°C. Pas dinsdag zou het koufront onder sterk verzwakte vorm over ons land trekken, met dan nog maxima rond 22°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...