woensdag 24 mei 2017

Zomerse warmte in de lente

We krijgen het komende lange weekend een continentale stroming, waardoor het kwik oploopt tot zomerse en mogelijk zelfs tropische waarden. Dat is heel erg vroeg op het jaar, want zelfs de meteorologische zomer is nog niet begonnen. Of het mooie liedje ook blijft duren tot en met zondag, is nog lang niet zeker. Een koufront komt tijdens het weekend heel erg dicht in de buurt te liggen en moet zeker in de gaten gehouden worden.

Het Britse weermodel berekent zondag een koufront boven Vlaanderen. In dat geval kunnen we een mooie tropische dag uiteraard wel vergeten. Of het ook zover komt, is nog afwachten.


Aanstoker van het warme weer is een hogedrukgebied, waarvan de kern morgen boven de zuidelijke Noordzee ligt. De aangevoerde lucht komt dan nog met een klein ommetje van over zee. De lucht is dus nog vrij vochtig en niet al te warm, maar door de nabijheid van de hogedrukkern is het uiteraard droog en kan de zon al volop schijnen, vooral dan in het zuiden van ons land. Meer naar het noorden is de lucht vochtiger en de lage bewolking bijgevolg hardnekkiger.

Vrijdag schuift de hogedrukkern al wat meer richting Denemarken. De lucht die naar ons toe komt, legt een langer traject af over land. Ook de bovenluchten warmen op. Donderdag bedraagt de temperatuur op 850 hPa (rond 1500 meter hoogte) +10 graden, vrijdag is dat al +14 graden. Dat alles zorgt ervoor dat we vrijdag al vlotjes zomerse waarden van 25°C en meer bereiken.

Zaterdag ligt het hogedrukgebied boven Polen. Met een zuidoostelijke stroming stroomt dan nog warmere lucht naar onze regio. Boven de Britse Eilanden en het uiterste westen van Frankrijk ligt een koufront. Dat moeten we in het oog houden, want voor een koufront uit ontstaan soms onweersbuien. Voorlopig zijn er nog geen sterke aanwijzingen dat ze tot onze regio zullen doordringen, maar enige waakzaamheid is toch al op zijn plaats. Voorlopig lijkt zaterdag de kans het grootst dat we de grens van de tropische 30 graden halen.
Zondag is dit koufront nog wat dichterbij geslopen. Volgens het Britse UKMO-model ligt het zelfs pal boven Vlaanderen. Ook het Europese ECMWF laat het koufront zondag al doordringen tot het westen van Vlaanderen. Of het zondag ook tropisch warm wordt, is dus nog lang niet zeker.

Vandaag woensdag 24 mei 2017


 • Weerbeeld: eerst hangt er nog lage bewolking, in de loop van de dag wordt het overwegend zonnig.
 • Temperatuur: maximum 21 à 22°C
 • Wind: 2 Bft uit W, ruimend naar NW en toenemend tot 3 Bft


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: eerst vrij helder, maar in de loop van de nacht komt er lage bewolking binnendrijven.
 • Temperatuur: minimum 10°C
 • Wind: 2 Bft uit N, verder doorruimend naar NO.


Morgen donderdag 25 mei


 • Weerbeeld: 's ochtends hangt er lage bewolking, daarna komt de zon tevoorschijn. Dat duurt langer dicht bij de Nederlandse grens. Hoe verder naar het zuiden, hoe sneller de lage wolken verdwijnen.
 • Temperatuur: maximum 25°C.
 • Wind: eerst 2 en later 3 Bft uit NO.


Vrijdag 26 mei


 • Weerbeeld: het is de hele dag zonnig.
 • Temperatuur: minimum 14°C, maximum 27°C.
 • Wind: meestal 2 Bft, maar overdag tijdelijk 3 à 4 Bft, uit O.


Zaterdag 27 mei


 • Weerbeeld: de dag begint zonnig. Geleidelijk ontstaan er wel stapelwolken, en mogelijk groeien enkele van die stapelwolken uit tot lokale onweersbuien. 
 • Temperatuur: minimum 17°C, maximum 28-31°C (enige onzekerheid gezien de mogelijkheid op buien)
 • Wind: 3 Bft uit Z, 's avonds mogelijk ruimend naar ZW.


Zondag 28 mei


 • Weerbeeld: nog onzeker. Houdt het koufront nog voldoende afstand, dan is het zonnig en erg warm. Blijft het vlak ten westen van ons, dan is het warm met onweersbuien. Trekt het over onze regio, dan is het wisselvallig en een stuk koeler.
 • Temperatuur: uiteraard ook nog erg onzeker, met minimum 13-20°C, maximum 22-32°C
 • Wind: waarschijnlijk zwak (2 Bft) uit veranderlijke richting.

Verdere vooruitzichten (maandag 29 mei tot en met vrijdag 2 juni)

Met een hogedrukgordel ten zuiden van onze omgeving en een complexe depressie ten westen van de Britse Eilanden, lijken we de meeste kans te maken op een zwakke westelijke stroming. We krijgen dan licht wisselvallig weer met maxima meestal rond 22°C en minima rond 12°C.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...