maandag 15 mei 2017

Drie dagen in de warme sector

(Opgesteld op maandag 15 mei, 09.15u. Geldig voor de omgeving van Gent, tenzij anders vermeld)

Vanuit het zuidwesten nadert een warmfront, verbonden aan een depressiekern tussen Ierland en IJsland. Dat betekent dat vandaag maandag vrij zonnig begint, maar dat geleidelijk de hoge en middelhoge bewolking toeneemt vanaf het westen. Daarbij kan de zon wel nog een hele tijd door de wolkensluiers heen schijnen. In de namiddag lukt dat moeilijker. Het ziet er naar uit dat het wel de hele dag droog blijft in de omgeving van Gent. Verder naar het westen is er iets meer kans op wat lichte regen of motregen, maar de meeste neerslag blijft boven zee. De maxima liggen in het Gentse rond 20 of 21°C.

Op het KMI-webcambeeld van Melle van deze ochtend is de hoge sluierbewolking van het naderende warmfront al te zien.


Vanavond is het eerst zwaarbewolkt, later vannacht breekt de bewolking wat open. Het koelt komende nacht nauwelijks af, met minima rond 15°C.

Morgen dinsdag wisselen zonnige en bewolkte perioden elkaar af. De meeste weermodellen houden het droog, alleen het Amerikaanse model berekent enkele buien voor het westen van Vlaanderen. Voorlopig houden we daar niet al te veel rekening mee en gaan we uit van droog weer. In de warme sector loop het kwik behoorlijk op. De maxima liggen morgen rond 25°C. Een zomerse dag (met maxima van 25°c of meer) behoort dus tot de mogelijkheden.

In de nacht van dinsdag op woensdag ligt een koufront vlak voor onze kust. Daardoor kunnen vooral in de kustregio woensdagochtend al enkele buien vallen. Verder naar het oosten is die kans veel kleiner. De regio Gent houdt het dus woensdag overdag nog droog en de zon laat zich geregeld zien. Het wordt nog iets warmer dan op dinsdag, met maxima rond 26°. Het koufront dat een tijdje heeft liggen talmen voor de kust, maakt in de nacht van woensdag op donderdag dan toch de oversteek. Dat betekent dat we vanaf woensdagavond laat rekening moeten houden met felle buien, mogelijk met onweer.

Donderdag begint betrokken met regen. Achter het koufront komen  we in gevoelig koelere lucht terecht. De maxima van 18 graden bereiken we al vrij vroeg op de dag. Waarschijnlijk moet het kwik in de namiddag nog enkele graden prijsgeven. Het tweede deel van de dag wordt het wel droger.

Vrijdag en zaterdag lijken wisselvallige dagen te gaan worden. Nu en dan valt er een bui, maar er zijn ook zonnige perioden. We blijven in een koele luchtmassa vertoeven, met maxima niet veel hoger dan 17 of 18 graden.

Op de langere termijn lijkt het licht wisselvallige en vrij koele weer aan te houden. De maxima liggen meestal rond 18°C, de minima tussen 7 en 10°C.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eerste vooruitzichten voor het weekend

Laat ons het komende weekend even bekijken met een zweefvliegbril op. Het hogedrukgebied boven de Noordzee dat momenteel nog zorgt voor pr...