vrijdag 3 februari 2017

Vanaf woensdag lichte en soms matige vorst

Even wat cijfers op een rijtje over de koudere periode vanaf halweg volgende week. Ik neem er de modeluitvoer bij van het Europese weermodel voor de omgeving van Gent. Eerst en vooral moeten we opmerken dat de kans op een sneeuwdek voor onze omgeving heel erg klein is. Tot en met dinsdag valt er neerslag, maar is het in onze regio te zacht voor sneeuw. Vanaf woensdag is het koud genoeg, maar dan schakelen we over op een droog weertype.

Dit zijn de temperaturen die het Europese model berekent:

(Tn = minimumtemperatuur hoofdberekening, Tne = ensemblegemiddelde voor de minimumtemperatuur, Tx = maximumtemperatuur hoofdberekening, Txe = ensemblegemiddelde maximumtemperatuur)De noordoostelijke tot oostelijke wind zorgt dus wel voor beduidend kouder weer, maar echte diepvriestemperaturen liggen nog niet meteen in het verschiet. De spreiding (en dus onzekerheid) is ook nog erg groot, dat blijkt uit het soms grote verschil tussen de waarde van de hoofdberekening en het ensemblegemiddelde van de 50 licht verstoorde berekeningen.

IJsvorming komt moeilijk op gang

Er staat de hele periode ook vrij veel wind: meestal 3 en soms 4 Bft. Dat is veel meer dan bij de vorstperiode van januari. Een ijsvloer zal zich dus deze keer veel moeilijker vormen, omdat het koude oppervlaktewater voortdurend wordt gemengd met het warmere water daaronder. Vóór vrijdag zal er zich in onze omgeving geen ijsvloer vormen (op hier en daar een beschutte vijver na), dus over schaatsmogelijkheden in Vlaanderen hoeven we het voorlopig nog helemaal niet te hebben.

Dat het soms kantje-boord is én dat het noordoosten van Nederland deze keer betere papieren heeft dan Vlaanderen, blijkt bijvoorbeeld op onderstaande kaart voor komende dinsdag. Terwijl op grotere hoogte koude lucht op weg is naar het noordoosten van Nederland, stroomt er nog volop zachte lucht naar Vlaanderen.Tot slot de "ijspluim" van Winterplaza voor het zuidwesten van Nederland, in dit geval ook de meest realistische voor westelijk Vlaanderen. Ik vind deze uitvoer trouwens vrij optimistisch. Waarschijnlijk zal de ijsvorming niet zo vlot verlopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...