maandag 20 februari 2017

Schaatsen in Luleå onder winterse omstandigheden

Dit keer geen IJsverwachting voor Vlaanderen, maar voor de KPN Grandprix-schaatsmarathon in het Zweedse Luleå, want daar staat vrij specatuclair weer op het programma.

Voor de toertochten op dinsdag 21 februari (morgen dus), is er weinig aan de hand. Hooguit is het aan de koude kant. Rond 7 uur 's ochtends is het in Luleå rond -13°C, maar het is droog en er staat weinig wind, hooguit 2 Bft uit het noordwesten. Voor de middag schijnt de zon uitbundig en rond 13 uur is het kwik opgelopen tot -8°C. Na de middag komt er meer bewolking binnendrijven, maar het blijft droog. Toch is die binnendrijvende bewolking de aankondiging van een weersomslag.

Op woensdag, de dag van de wedstrijd, trekt een depressiekern ten zuiden van Luleå door. Woensdagochtend rond een uur of 8 is het met -15°C behoorlijk koud, maar gelukkig waait het op dat moment nog niet al te hard. Nog voor de middag draait de wind naar het zuidoosten en begint hij stilaan in kracht toe te nemen. Kort na de middag kan de wind al aantrekken tot 5 Bft. De sterke zuidzuidoostenwind voert wel minder koude lucht aan. Het kwik stijgt tot -1°C, maar de gevoelstemperatuur ligt uiteraard een stuk lager.
Vanuit het zuiden komt ook een zeer actieve sneeuwzone naar Luleå aangewaaid. Zoals het er nu naar uit ziet, zou het droog blijven tot 11 uur 's ochtends, maar rond 15 uur in de namiddag kan er al enkele centimeter sneeuw gevallen zijn. 's Avonds en in de nacht van woensdag op donderdag gaat het pas echt los in Luleå. De wind draait naar het oosten, zodat er weer koudere lucht binnenstroomt, en het blijft maar sneeuwen. Tegen donderdagmiddag kan er een pak verse sneeuw van 20 cm gevallen zijn. Donderdag na de middag wordt het dan opnieuw droog en neemt de wind ook iets in kracht af.

Een actieve sneeuwzone trekt vanaf woensdagmiddag van zuid naar noord over Luleå en omgeving.


De wedstrijd start woensdag in Luleå om 9 uur. Dat lijkt dus geen uur te vroeg te zijn. De tochten en wedstrijden in Luleå zullen worden gereden in een diep winters decor.

Woensdagochtend is het nog erg koud in Luleå, tot rond -15°C. Nog voor de middag voert de wind vanuit het zuiden wel minder koude lucht aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...