donderdag 2 februari 2017

Kans op winterweer volgende week stijgt naar 50 procent

De kansen op winterweer vanaf halfweg volgende week (zie ook het bericht van gisteren), zijn volgens het Europese weermodel wat groter geworden. De koude oplossingen maken nu ongeveer de helft uit van het totale aantal berekeningen.
Vooral de nachten lijken koud te gaan worden. Vanaf woensdag 8 februari tot en met donderdag 16 februari is er volgens het ECMWF-ensemble van deze ochtend in de regio van Gent elke nacht 80 procent kans op vorst. Het gemiddelde voor de minimumtemperatuur ligt daarbij rond -5°C, maar er zijn voorlopig geen uitschieters naar strenge vorst (-10° of kouder).
Volgens datzelfde ensemble is de kans op ijsdagen (met dus aanhoudende vorst overdag) wel relatief klein: in de hele periode nooit groter dan 15 procent. Het gemiddelde voor de maximumtemperatuur ligt van donderdag 9 tot donderdag 16 februari zo rond +3 of +4 graden.

Het ensemblegemiddelde voor volgende week toont aan dat heel wat berekeningen in het ensemble komen met een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië. Een gunstige ontwikkeling voor winterweer bij ons.


In vergelijking met gisteren wordt het hogedrukgebied iets westelijker ingetekend, met het centrum boven Midden- en Noord-Zweden. Dat zorgt bij ons voor een oostelijke tot noordoostelijke stroming met uiteraard de aanvoer van koudere continentale lucht.
Het is nu afwachten of deze trend zich verder doorzet. Zolang de vorming van de blokkade niet binnen de termijn +96u zit, blijft het erg gevaarlijk om al straffe uitspraken te doen over vorstperiodes, laat staan schaatsperiodes.

In de nieuwe temperatuurpluim is het aantal koude oplossingen duidelijk toegenomen, maar zekerheid op koud winterweer is er uiteraard nog altijd niet.

Als deze ontwikkeling naar kouder weer zich doorzet, zouden we dit keer wel de klassieke situatie zien met kouder weer in het noordoosten van Nederland dan in Vlaanderen. Anders dus dan bij de vorstperiode in januari.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...