zondag 28 oktober 2012

Herfstvakantie doet naam eer aan

Ook de voorbije nacht dook het kwik in Drongen zoals verwacht weer onder het vriespunt. Het oosten van Nederland kende een opvallend koude nacht. In Twente kwam het met -6,4°C zelfs tot matige vorst. Dat was bij ons in de Kempen niet het geval. In Kleine Brogel bleef het met -4°C bij lichte vorst. Lichte vorst in oktober is in Vlaanderen allesbehalve uitzonderlijk en moeten we niet interpreteren als een voorbode voor een vroege winter. Dat blijkt ook de komende week: er staat geen winter-, maar wel onvervalst herfstweer op het programma.

We nemen er eerst even de analysekaart van de Britse weerdienst van deze ochtend bij:


De UKMO-analyse van 28/10/12 06utc (klik op de kaart om ze te vergroten)


We zien boven het oosten van ons land en Nederland de zwakke hogedrukwig die ervoor zorgde dat de atmosfeer boven ons tot rust kon komen, waardoor het onder een heldere hemel optimaal kon afkoelen. Voor de kust ligt een buienlijn, veroorzaakt door het grote contrast tussen het warme zeewater (14°C) en de koude bovenluchten (-5°C op 1500 meter en -35°C op 5000 meter). Die buien dreven een eindje het binnenland in, tot ongeveer de grensstreek tussen de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Daardoor bleef het kwik in West-Vlaanderen op de meeste plaatsen licht positief.

Het hogedrukgebied dat de voorbije dagen zorgde voor de aanvoer van beduidend koudere lucht, trekt zich terug boven het gebied tussen IJsland en Groenland en verliest zijn greep op ons weerbeeld. Ten noorden van Schotland diept zich een depressie uit en die gaat de volgende dagen ons weer bepalen. Het warmfront ligt op deze kaart nog boven Engeland, maar bereikt vanavond al onze kust. Morgen bevinden we ons in de warme sector: het gebied tussen het warmfront en het koufront, waarin het vaak grijs en miezerig is.
Het lagedrukgebied met centrum zowat boven Nice, zorgt voor een stormachtige mistral-wind in de Rhônevallei en flink wat sneeuw boven de Alpen, maar heeft voorts weinig of geen invloed op het weer in onze omgeving.

Warm- en koufront brengen regen
Zoals gezegd is vooral het lagedrukgebied boven Schotland voor ons van belang. De kern van deze depressie trekt de volgende dagen naar Scandinavië en wij moeten afrekenen met het frontale systeem: komende nacht het warmfront, morgenavond het koufront. Er kan bijhoorlijk wat regen vallen: eerst onder de vorm van aanhoudende neerslag, daarna uit soms felle buien. Vooral boven zee kunnen die gepaard gaan met onweer.
Dinsdagnamiddag en woensdag profiteren we opnieuw van een zwakke hogedrukwig en blijft het grotendeels droog. Daarna wordt het opnieuw interessant. We halen er nu de verwachtingskaart van woensdag bij:

De UKMO-verwachtingskaart voor de termijn +84 uur (woensdag) 

Woensdag zien we een nieuwe en indrukwekkende Schotse depressie opdoemen. De kern diept zich uit tot 970 hPa en aan de westelijke flank stroomt koude polaire lucht over de Atlantische Oceaan uit, tot diep naar het zuiden, ongeveer op de hoogte van het noorden van Spanje. Bij ons waait de wind krachtig uit het zuiden, maar omdat de aangevoerde lucht van oorsprong uit de poolstreken komt, wordt het door die zuidenwind niet echt zacht. Het zeewater heeft de lucht in zijn lange tocht over de oceaan een beetje kunnen opwarmen. In vaktermen spreken we dan over "getransformeerde maritiem polaire lucht".
Ook donderdag waait de wind nog krachtig uit het zuiden, op vrijdag kan er op zee zelfs een stormachtige wind komen te staan uit zuid tot zuidwest. Het wordt donderdag en vrijdag ook een stuk wisselvalliger, met geregeld regen of buien. In de temperatuur zien we van maandag tot en met vrijdag weinig verandering: de maxima liggen in de omgeving van Gent meestal rond 9 à 10°C, de minima rond 5°C.

We mogen ons dus opmaken voor een herfstvakantie die haar naam alle eer aan doet. In België dan toch. In Nederland krijgen ze alleen de herfst, de vakantie hebben ze daar al gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten