zaterdag 6 februari 2021

Na de sneeuw volgt matige tot strenge vorst

 De winterinval komt er vannacht grotendeels zoals in mijn vorige bijdrage omschreven. Het begint vanavond met regen, die in loop van de nacht overgaat in ijzel en in het tweede deel van de nacht in sneeuw. In de omgeving van Gent daalt de temperatuur van +1°C rond middernacht naar -1°C morgenochtend. De sneeuwval breidt zich heel geleidelijk uit van de kust en de Nederlandse grens naar het centrum van ons land. De dikte van het sneeuwdek varieert naar verwachting van 0 cm in het zuidoosten tot 5 à 10 cm aan de kust en langs de Nederlandse grens. Het wordt trouwens moeilijk om exact te meten, want de sneeuw zal op veel plaatsen opwaaien en verstuiven. De temperatuur daalt morgen immers verder tot -5°C in de noordelijke helft van Vlaanderen.

De ensemble-verwachting voor de minima en maxima in Gent: erg koud, met ook nog kansen op winterweer voor de lange termijn. (bron: ecmwf.org)


In vergelijking met gisteren, verlengt het Europese weermodel de winterkou. Die zou zich tot en met volgend weekend handhaven. De minima liggen vanaf dinsdag vaak rond -10°C of lokaal nog lager. Het koudst wordt het in heldere nachten met weinig wind boven een sneeuwdek. Dan is -15°C plaatselijk haalbaar. De verschillen in minima kunnen trouwens erg groot zijn over een korte afstand.

De maxima liggen volgens het Europese model in Vlaanderen van dinsdag tot en met donderdag rond -3°C. In de praktijk blijkt dat toch vaak iets hoger te zijn, zodat we wellicht dicht tegen het vriespunt zullen uitkomen. 

Tot en met woensdagmiddag staat er vrij veel wind: 3 tot soms 4 Bft. Dat bemoeilijkt de vorming van natuurijs, omdat vooral op grotere wateroppervlakten koude en warmere waterlagen voortdurend worden gemengd. Na maandag valt er nauwelijks nog sneeuw, die zal dus geen belemmering vormen voor de ijsvorming. Vanaf donderdag zou de wind wat in kracht afnemen en dan kan het ijs sneller aangroeien. De ijsmodellen verwachten tegen het eind van de week ongeveer 12 cm ijs op ondiep water. Dat is uiteraard maar een algemene aanduiding. Ter plaatse controleren blijft altijd noodzakelijk.

Gisteren heeft de Nederlandse overheid aan de Nederlandse schaatsfederatie laten weten dat er geen wedstrijden op natuurijs mogen worden georganiseerd omwille van corona. Bijzonder jammer, als je ziet dat er in Vlaanderen wel al de hele winter veldritten worden georganiseerd en bijvoorbeeld ook de voetbalcompetitie in Nederland gewoon doorgaat. Een vorstperiode van dit kaliber dient zich maar zelden aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten