De hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF komt sinds gisteravond met een fameuze winterinval voor komend weekend. Geen halfslachtige toestanden zoals soms de voorbije weken, maar winterweer met alles er op en er aan: sneeuw, ijsdagen, een snijdende wind en 's nachts matige tot strenge vorst. Het Duitse weermodel ICON doet enthousiast mee met de winterse ontwikkelen. De operationele run van het Amerikaanse model én een deel van het ensemble van het Europese model tonen aan dat het nog geen uitgemaakte zaak is en dat er nog van alles kan fout lopen de komende dagen.
Tot en met vrijdag blijven we in erg zachte, subtropische lucht (zie mijn bespreking van gisteren). Een depressiekern nabij en later boven de Britse Eilanden stuwt met een zuidwestelijke stroming die zachte lucht naar onze omgeving en verhindert dat de koude luchtmassa boven Scandinavië onze kant kan uitkomen.
Zaterdag verplaatst de opvullende depressie zich volgens het Europese weermodel naar het zuidoosten van Frankrijk. In Vlaanderen wordt de wind zwak en veranderlijk, in Nederland draait hij naar het oosten. De koude Scandinavische luchtmassa zakt naar het zuiden en verovert zaterdag al Denemarken en het uiterste noorden van Duitsland. Bij ons in Vlaanderen liggen de maxima zaterdag nog rond 5°C, maar in het noorden van Nederland valt de vorst in de loop van de dag binnen. Dat gebeurt (volgens de hoofdberekening van ECMWF) op een spectaculaire manier: met enkele centimeters sneeuw en een wind van 5 Bft uit het noordoosten. Een winterinval uit de boekjes dus.
Zondag zou dan de koude lucht ook Vlaanderen veroveren. De temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) zakt in de loop van de dag tot -10° à -12°C. Op 2 meter hoogte zakt het kwik in de loop van de dag onder het vriespunt en er dwarrelen nu en dan wat sneeuwvlokken. Grote hoeveelheden sneeuw worden er niet verwacht. In de nacht van zondag op maandag daalt het kwik dan tot rond -5°C.
Op 1500 meter hoogte koelt het zondagavond af tot -12°C boven West-Vlaanderen, volgens de hoofdberekening van het Europese weermodel. |
Volgens de hoofdberekening van het Europese model zou de oostelijke stroming zich begin volgende week handhaven, met een constante aanvoer van koude lucht uit het noordoosten. De temperatuur op 850 hPa blijft rond -10 à -12°C hangen. Dat zorgt in Vlaanderen voor maxima onder het vriespunt en minima rond -10°C. In Nederland voorziet deze berekening begin volgende week minima rond -15°C en in het noorden van Duitsland tot onder de -20°C.
Onzekerheid
Of het écht zover komt, is nog maar de vraag. Dat de koude luchtmassa tijdens het weekend onze kant op komt, lijkt vast te staan, maar van zodra deze koude lucht boven de warme Noordzee terecht komt, ontstaan er convectieve processen die zich moeilijk ver op voorhand laten inschatten. Eén van de risico's is dat er een kleine Noordzee-depressie ontstaat, die bij ons de wind uit het zuidwesten laat waaien, in plaats van uit het noordoosten. In dat geval blijft het uiteraard veel zachter, met nauwelijks of geen vorst. Een scenario waar het Amerikaanse model al enkele keren op hintte. Ook binnen het ensemble van ECMWF zijn er een beperkt aantal leden die het niet eens 's nachts laten vriezen vanaf het weekend (zo'n 15 procent van de leden).
Die onzekerheid zien we ook terug in de "ijspluim" voor midden-Nederland. De hoofdberekening laat 10 cm ijs ontstaan op ondiep water tegen midden volgende week. Het gemiddelde ligt maar rond 3 cm en behoorlijk wat leden voorzien helemaal geen ijs.
De ijspluim voor midden-Nederland (bron: knmi.nl) |
Kort samengevat: de kans op koud winterweer vanaf zaterdag (voor Nederland) of zondag (voor Vlaanderen) is vrij groot, maar zekerheid is er nog niet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten