De nieuwe berekeningen van de weermodellen laten de kou tijdens het weekend nog wat meer naar het zuiden uitzakken. Dat betekent dat de winter in Nederland zo goed als zeker met veel spektakel binnen dendert en dat ook in westelijk Vlaanderen de kans op winterkou vanaf zaterdagavond toeneemt. In oostelijk Vlaanderen en Wallonië is de kans nog altijd kleiner, maar na het weekend lijkt ook daar de kou door te zetten.
Sneeuwduinen zullen vanaf zondag in Nederland op grote schaal ontstaan. In Vlaanderen is die kans kleiner. |
Voor de aanloop naar het winterweer verwijs ik naar mijn vorige bijdrages. De modellen berekenen de kern van het lagedrukgebiedje op zondag iets meer naar het zuiden. Dat betekent dat de koude lucht niet alleen Nederland, maar ook de provincies West- en Oost-Vlaanderen kan veroveren. Zaterdag waait de wind in deze provincies al uit het noordoosten en dat blijft ook zo op zondag. In de oostelijke provincies van België draait de wind zondag tijdelijk naar het zuidwesten, zodat daar wel zachtere lucht binnenstroomt. Dat leidt tot de merkwaardige situatie dat het zondag aan zee allicht kouder is dan in de Ardennen.
Het sneeuwdek dat het Europese weermodel voor komende zondag verwacht. |
Zaterdag loopt het kwik in westelijk Vlaanderen eerst nog op tot 5°C. Vanaf de middag begint het te regenen en gaat de temperatuur langzaam naar beneden. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de neerslag aan zee over in sneeuw, maar eerst kan er ook onderkoelde regen vallen en die kan zorgen voor spekgladde wegen. Tegen zondagochtend gaat ook in Oost-Vlaanderen de regen over in ijzel en sneeuw bij een temperatuur iets onder het vriespunt. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, ligt er zondag een sneeuwdek aan zee van enkele centimeters. Ook de hele regio van de Nederlandse grens maakt kans op een sneeuwdek. Dit alles natuurlijk met het nodige voorbehoud. In de praktijk kan de sneeuwgrens nog wat opschuiven.
Hectische toestanden mogen ze verwachten in het midden en noorden van Nederland. Daar wordt tot 20 cm sneeuw verwacht bij een temperatuur overdag rond -5°C en een noordoostenwind van 6 Bft (op de Wadden tot 8 Bft). Dat zijn taferelen die doen denken aan de koude winters van de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Tegen zondagavond zou de vrieskou ook heel Vlaanderen veroverd hebben, behalve mogelijk de provincie Limburg. Er kan wat sneeuw dwarrelen, maar toestanden zoals in Nederland blijven hier uit. In de nacht van zondag op maandag daalt het kwik tot rond -3°C in het grootste deel van Vlaanderen, ook aan zee. De maxima liggen maandag iets onder het vriespunt in noordelijk Vlaanderen en iets erboven in zuidelijk Vlaanderen. In het noorden van Nederland komt het kwik maandag overdag niet hoger dan -7°C. De wind waait in heel Nederland en Vlaanderen uit het noordoosten, het hardst (4 Bft) bij onze noorderburen. In de regio Gent haalt de wind 3 Bft. Er kunnen nog altijd enkele sneeuwvlokken dwarrelen, maar de neerslaghoeveelheid blijft erg beperkt, althans toch volgens het Europese model. Enkele andere modellen, waaronder het Amerikaanse, verwachten (veel) meer sneeuw in onze regio.
De maxima die het Europese model verwacht voor komende dinsdag. (bron: ecmwf.org) |
Maandagavond vriest het dan in heel België en de minima dinsdagochtend liggen in heel Vlaanderen grofweg tussen -5 en -7°C. Plaatselijke afwijkingen zijn altijd mogelijk, op basis van opklaringen en een eventueel sneeuwdek. Dinsdag zouden de maxima in de regio Gent niet veel hoger liggen dan -3°C, in Nederland blijft het dan ook overdag matig vriezen (-5°C of kouder). Er staat nog altijd vrij veel wind: 3 à 4 Bft uit het noordoosten. Dat zorgt ervoor dat de ijsvorming, ondanks de permanente vorst, vrij moeilijk op gang komt op de wat grotere wateroppervlaktes. De wind mengt immers voortdurend het koude oppervlaktewater met het warmere water daaronder.
Volgens de ensembles is de kans vrij groot dat het winterweer ook op woensdag en donderdag nog aanhoudt, met vrijwel permanente vorst. Daarna wordt de onzekerheid groot. De hoofdberekening van het Europese weermodel laat de kou aanhouden, maar ongeveer de helft van de berekeningen gaat (som ruim) boven het vriespunt.
Natuurijs en schaatsen
Verwacht van mij voorlopig nog geen boude uitspraken over al dan niet schaatsen. Zolang er nog geen ijs ligt, is dat totaal zinloos. In Nederland wordt het bitterkoud, maar sneeuw en harde wind bemoeilijken de vorming van een mooie ijsvloer. In Vlaanderen zal er minder sneeuw liggen, maar wordt het ook iets minder koud en staat er ook veel wind. Ik volg het in elk geval van nabij op. Zodra het ijs zich begint te vormen, zal ik met een voorzichtige schaatsprognose komen.
De ijspluim voor midden-Nederland, op basis van de modeluitvoer van gisteravond. (bron: knmi.nl) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten