maandag 1 februari 2021

Afwisseling tussen zachte en koude periodes blijft voortduren

Zoals verwacht was de neerslag het voorbije weekend een randgeval, met verspreid over Vlaanderen regen en natte sneeuw. Op grondniveau was het even koud als bij de sneeuwsituatie van twee weekends geleden, maar op grotere hoogte zat er deze keer een warmere laag, waardoor in de regio Gent zaterdag vrijwel de hele dag regen viel, en nog vrij veel ook (15 mm). Typisch voor deze winter: nu komen er weer enkele zachte dagen aan, waarna het tegen het weekend opnieuw kouder wordt.

Vandaag trekt een depressiekern pal over onze regio. Deze ochtend waaide de wind nog uit het oosten, voor de middag is hij zwak en veranderlijk en na de middag draait hij naar het noordwesten. Daardoor waait er zachtere zeelucht binnen. De maxima liggen rond 5°C. Nu en dan valt er een beetje regen of motregen.

Vannacht blijft het overwegend zwaarbewolkt tot betrokken, maar overwegend droog. Tegen de ochtend nadert een actief regengebied vanuit het zuidwesten. Door de bewolking en maritieme wind koelt het nauwelijks af, met minima rond 4°C.

Morgen ligt er een actief frontaal systeem boven onze regio (bron kaart: UK MetOffice)


Morgen trekt een actief frontaal systeem over onze omgeving, verbonden aan een depressiekern ten westen van Ierland. Er valt vrij veel regen (5 tot 10 mm). De wind draait naar het zuidwesten en voert maritiem subtropische lucht aan. De maxima zijn navenant: rond 11°C.

Woensdag ligt er een randdepressie pal voor de Nederlandse kust. Opnieuw valt er bij ons veel regen (10 mm of meer). De maxima liggen nog wat hoger dan op dinsdag: rond 12°C. Er staat in de regio Gent behoorlijk wat wind: tot 5 Bft uit ZW, later uit W. Boven Scandinavië en IJsland begint de luchtdruk te stijgen, maar dat heeft voorlopig weinig invloed op ons weerbeeld. De grens tussen ijskoud winterweer en veel zachter weer ligt woensdag ongeveer over het uiterste zuiden van Zweden en Noorwegen.

De wintergrens ligt woensdag boven het zuiden van Scandinavië. (bron kaart: GFS via wetterzentrale.de)


Donderdag stijgt de luchtdruk boven het hoge noorden nog meer, met 1040 hPa ten oosten van Groenland. Nog altijd heeft dat geen invloed op het weer bij ons. Boven de Britse Eilanden ligt er immers een depressiekern, die met een zuidwestelijke wind nog altijd zachte lucht naar de Lage Landen stuurt. Er zijn wel wat meer opklaringen dan op dinsdag en woensdag en er valt beduidend minder regen. De maxima liggen in de regio Gent rond 11°C.

Vrijdag verandert er weinig aan de situatie: hoge luchtdruk ten oosten van Groenland, een ijskoud Scandinavië, een scherpe wintergrens nabij Denemarken, maar ook een depressie boven de Britse Eilanden die verhindert dat deze koude lucht tot onze omgeving kan afzakken. Een occlusie verbonden aan deze depressie trekt over ons land en zorgt voor veel bewolking en ook wat regen, bij maxima rond 10°C. In het ensemble van het Europese model zien we een beperkt aantal leden die de koudere lucht stilaan wel tot onze omgeving laten afzakken, maar hun aantal is voorlopig nog verwaarloosbaar klein.

Zaterdag vult de depressie boven de Britse Eilanden langzaam op. De koude lucht kan wat meer naar het zuiden uitzakken. (bron kaart: ECMWF via wetterzentrale.de)


Zaterdag vult de Britse depressie op, terwijl het noordelijke hogedrukgebied prominent aanwezig blijft. De koude luchtmassa zakt iets verder naar het zuiden. De meeste berekingen houden de kou ten noorden van ons land, een iets groter aantal berekening dan op vrijdag laat ze ook doordringen tot onze regio. We maken de meeste kans op maxima rond 6°C, maar de onzekerheid wordt al wat groter, niet abnormaal gezien de termijn. Er wordt ook wat neerslag berekend, waarschijnlijk is dat regen, met een kleine kans op winterse neerslag.

Volgens de hoofdberekening van het Europese model breidt de hoge luchtdruk zich zondag en maandag wat verder uit naar het zuiden en veroveren de koude luchten (-10°C op 1500 meter hoogte) het noorden van Nederland. Ook bij ons gaat het kwik dan naar beneden, met maxima op zondag nog rond 5°C, op maandag zou het kwik overdag in Vlaanderen rond -2°C blijven steken. Uiteraard moeten we er op die termijn het ensemble bijnemen. Dan zien we dat we de meeste kans maken op maxima zondag rond 4°C en op maandag rond +1°C.

Volgens de hoofdberekening blijf het koude weer ook begin volgende week aanhouden, met maxima iets onder het vriespunt en 's nachts matige vorst. De hoofdberekening zit wel onderin het ensemble. De mediaan voor de maxima in de omgeving van Gent ligt begin volgende week rond +4°C en dat van de minima rond -3°C. Daarbij is er ook elke dag 50 procent kans op neerslag. Benieuwd waar we uiteindelijk zullen eindigen.

De ecmwf-ensembleverwaching voor Drongen (bron: ecmwf.org)
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten