dinsdag 2 januari 2024

Gevoelig kouder weer op komst

In mijn herinnering is het een klassieker uit de vorige eeuw: een erg natte kerst- en eindejaarsperiode, gevolgd een koude-inval rond Driekoningen. Het ziet ernaar uit dat het de komende dagen nog eens deze klassieke toer opgaat. Vanaf komend weekend wordt het gevoelig kouder, met vorst tijdens de nachten en maxima rond het vriespunt.

De verwachting voor komende zondag: de wind draait bij ons naar het noordoosten en voert gevoelig koudere landlucht aan. (bron kaart: ecwmf via wetterzentrale.de)

Vandaag dinsdag trekt nog een erg actief frontaal systeem over ons land. De overvloedige neerslag, gecombineerd met een totaal verzadigde bodem, zal ongetwijfeld tot wateroverlast leiden. Een zuidwestelijke wind voert nog erg zachte zeelucht aan, met maxima rond 13°C. Een golftop op dit actieve front heeft zich ontwikkeld tot een aparte depressiekern die vanaf de late namiddag voor erg veel wind zorgt op zee en in de kustgebieden, met rukwinden tot 100 km/h of meer.

Morgen en donderdag zorgt een volgend lagedrukgebied, met kern in de omgeving van Schotland, nog altijd voor de aanvoer van zachte maritieme lucht. De maxima liggen in de regio Gent morgen rond 11°C en donderdag rond 10°C. Er valt nog altijd geregeld regen of een bui, waardoor de wateroverlast nog een tijd kan aanhouden.

Vrijdag 5 januari ligt er een depressiekern voor de Belgische Kust en een tweede exemplaar nabij Ierland. Dat is het begin van de weersverandering. De wind krijgt daardoor een noordelijke component en de subtropische luchtmassa ruimt plaats voor een polaire luchtmassa. De maxima liggen vrijdagmiddag nog rond 9°C, maar na de middag begint het af te koelen.

Zaterdag zien de weerkaarten er compleet anders uit dan we de voorbije weken gewoon waren. We zien een lagedrukgebied boven Italië en een hogedrukgebied tussen Schotland en IJsland. De wind draait bij ons naar het noordoosten en begint geleidelijk koudere landlucht aan te voeren. De maxima liggen zaterdag in de regio Gent nog rond 5°C en in de nacht van zaterdag op zondag krijgen we mogelijk de eerste vorst sinds lang.

De temperatuursverwachting van het ensemble van ECMWF voor de regio Gent toont een duidelijk dalende trend tot en met maandag 9 januari. (bron: ecmwf.org)


Zoals het er nu naar uit ziet, zou de kou vanaf zondag nog wat verscherpen. Begin volgende week liggen de maxima volgens het ensemble van weermodel ECMWF dan rond het vriespunt, met 's nachts lichte tot matige vorst. Afwachten maar of deze trend zich doorzet, maar de weerkaarten zien er op de middellange termijn voor de schaatsers voor het eerst deze winter wat spannend uit.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Gert,

    Als ijsmeester voor stad Mechelen volg ik tevens de evolutie.
    Ik evalueer de ijsvloer van de Bleukensweide in samenwerking met Agentschap voor Natuur en Bos.Alvast bedankt voor de nuttige info via de website. Misschien ontmoeten we elkaar eens op of naast het ijs,
    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi werk wat jullie daar in (op?) de Bleukensweide verrichten tijdens vorstperiodes. Een voorbeeld voor veel overheden als het op schaatsen aankomt!

      Verwijderen