maandag 30 november 2020

Plaatselijk koudste nacht van de voorbije twee jaar

De voorbije nacht was er één met grote verschillen. In het oosten van ons land was het helder en werd het koud: tot -6°C in Limburg en tot -11°C lokaal in de Ardennen. Op een aantal plaatsen was het daar zelfs de koudste nacht van de voorbije twee jaar, zoals weerman Ruben Weytjens meldde. In het westen bleef de lage bewolking de hele nacht hangen en daar vroor het niet eens, met minima rond +1  à +2°C. Daar zorgde diezelfde lage bewolking gisteren wel voor lage maxima, niet veel hoger dan 3°C. Ook dat was al een hele poos geleden.

De minima van de voorbije nacht: koud in het oosten, veel minder koud in het westen door de bewolking.


(Onderaan dit bericht meer nieuws over de schaatsmogelijkheden in Scandinavië)

De wat koudere periode is van korte duur. Gisteren was de stroming nog zwak oostelijk, zodat vrij koude landlucht werd aangevoerd. De brug van hoge luchtdruk die gisteren over ons land lag, is doorbroken en we komen onder de invloed van een depressiekern die vandaag van de Noorse kust afzakt naar de Duitse Bocht. De wind draait daardoor bij ons naar het noorden, maar paradoxaal genoeg voert die noordenwind zachtere zeelucht aan. Het is vandaag maandag de hele dag betrokken, met geleidelijk wat motregen of lichte regen. De maxima liggen in de regio van Gent rond 5°C, maar aan de kust halen ze 10°C. Vanavond valt er dan meer regen. In de omgeving van Gent is 5 tot 10 mm mogelijk.

De depressiekern trekt verder naar het zuiden en ligt morgenavond al boven Corsica, waar ze opvult. Woensdag zien we een imposante trog uitzakken boven de noordoostelijke Atlantische Oceaan, tot boven Spanje. Op grondniveau zien we dat vertaald in een omvangrijke depressiekern boven de Britse Eilanden. Voor bar winterweer in Europa moeten we dan naar IJsland, waar het in het binnenland donderdag en vrijdag niet veel warmer wordt dan -10 à -15°C bij een snijdende wind en vooral op donderdag ook vrij veel sneeuw.

Een trog zakt deze week uit tot boven Spanje, met aan de grond een depressiekern boven de Britse Eilanden. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Bij ons zorgt de trog deze week voor wisselvallig weer met normale temperaturen voor begin december. Woensdag is het bewolkt maar meestal droog, bij minima rond 5°C en maxima rond 7°C. Donderdag is het zwaarbewolkt tot betrokken, met opnieuw vrij veel regen. De minima liggen dan rond 4°C en de maxima rond 6 à 7°C. Er staat vrij veel wind: in de regio Gent rond 5 Bft uit het zuiden. Die zuidenwind is wat bedrieglijk, want hij voert met een omwegje dus polaire lucht aan, vandaar ook de vrij lage temperaturen. Vrijdag is het wisselend bewolkt met buien, bij een nog altijd vrij krachtige zuidelijke wind en maxima rond 7°C. 's Ochtends kan het een graadje vriezen, bij voldoende opklaringen. Dat zal pas later duidelijk worden.

Volgend weekend vult de trog langzaam op. De kern van het lagedrukgebied komt dan ten zuiden van onze omgeving te liggen, waardoor de wind de zuidoostelijke tot oostelijke sector opzoekt. In het ensemble zien we dan de kans op nachtvorst opnieuw toenemen, tot rond 50 procent. De maxima liggen dan rond 5°C. Een winterse bui lijkt tot de mogelijkheden te behoren. Kortom: heel normaal decemberweer.

De ensemble-verwachting voor de minima en maxima in Drongen volgens de ECMWF-run van 301120 00utc. (bron: ecmwf)


Schaatsen in Scandinavië

In Scandinavië wordt inmiddels op meer en meer plaatsen geschaatst. Stijn Van De Velde, die in Oslo woont, is allicht de enige officiële Vlaamse schaatsgids in het hoge noorden. Hij heeft het voorbije weekend zijn eerste tochten gemaakt op de hoger gelegen meren rond de Noorse hoofdstad. Je kan Stijn trouwens volgen via de Facebookpagina van zijn outdoor-sportorganisatie Norvantur

Ook in de omgeving van de noordelijke Zweedse steden Piteå en Luleå wordt nu volop aan tochtschaatsen gedaan. Het ijs is er op de meeste plekken waar er wordt geschaatst 4 tot 10 cm dik. Schaatsen kan er dus alleen met veiligheidsuitrusting en onder begeleiding van ervaren gidsen. In midden-Zweden wordt er geschaatst op de wat hoger gelegen meren in het binnenland, tot op een paar honderd kilometer van Stockholm.

De komende dagen komt er weinig verandering in het weer in Scandinavië. Het blijft er ten noorden van de lijn Oslo-Stockholm op veel plaatsen vriezen, maar lokaal kan sneeuw de schaatsmogelijkheden wel verpesten. Dat is de eerstkomende dagen vooral het geval in het zuiden van Noorwegen en tegen het einde van de week ook in het midden en noorden van Zweden. Vanaf het weekend komt vooral Zweden terecht in een zachtere, zuidelijke stroming met dooiweer tot hoog in het noorden. Voor schaatsers hoeft dat niet noodzakelijk slecht te zijn: het dooiweer kan de sneeuw op het ijs weer doen verdwijnen. Na volgend weekend zou het in Scandinavië opnieuw kouder worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten