woensdag 18 november 2020

Geen sneeuw, wel hoge waterstand

 Voorlopig is er nog niets dat er op wijst dat we winterweer krijgen in de Lage Landen. De aankondiging "Daar is de eerste sneeuw" voor komend weekend op de sociale media van een populaire nieuwswebsite was ronduit belachelijk en nergens op gestoeld. Veel meer dan een erg tijdelijke noordwestelijke stroming op donderdag zit er niet in. Daarna komen we aan de "foute" kant van een hogedrukgebied te liggen. We krijgen dan rustig weer, met min of meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar.


Morgen zullen er aan onze kust ongetwijfeld nieuwe "strandkliffen" worden gevormd.

De komende dagen is het een Atlantische depressie die bij ons de plak zwaait. Momenteel bevinden we ons in de brede warme sector van dit lagedrukgebied met kern vlak ten noorden van Schotland. De maxima lopen op tot 14°C, wat hoog is voor deze tijd van het jaar. Vanavond bereikt een dubbel koufront onze kust, om vervolgens verder landinwaarts te trekken. De wind spant daarbij behoorlijk aan: tot 7 à 8 Bft op zee en tot 5 Bft in het binnenland. De buienactiviteit blijft al bij al beperkt. De minima liggen rond 10°C. Ondanks de passage van het koufront blijven we dus in een zachte luchtmassa vertoeven.

Hoogwater

Morgen donderdag staat er een vrij strakke noordwestelijke stroming. Aan zee merken ze dat vooral aan de waterstand. We bevinden ons nog in een springtijperiode en de noordwestenwind stuwt het zeewater nog eens extra op. Het hoogwater komt morgennamiddag rond 16 uur op ongeveer 555 cm TAW in Oostende. Dat is nipt onder de waarschuwingsdrempel van 560 cm TAW. In combinatie met een significante golfhoogte van 2 meter, zal dat ongetwijfeld fotogenieke beelden opleveren.

Het hoogwater komt morgen erg dicht tegen de waarschuwingsdrempel van 560 cm TAW (bron: mumm

In die noordwestelijke stroming trekt morgen rond of kort na de middag ook een occlusie mee, die plaatselijk wel enkele millimeters regen zal achterlaten. Met maxima rond 13°C blijft het erg zacht voor de tijd van het jaar. Er staat een groot deel van de dag nog vrij veel wind. Pas 's avonds neemt hij in kracht af, bij de passage van een mobiele wig. In deze wig kan het in de nacht van donderdag op vrijdag wat meer afkoelen, met minima die op het platteland dicht tegen het vriespunt liggen. 

Vrijdagmiddag ligt de kern van een hogedrukgebied boven Bretagne, met een uitloper over het zuiden van ons land. Deze kern trekt snel weg naar het oosten, waardoor een warmfront 's avonds onze omgeving kan bereiken. Na een vrij zonnige ochtend neemt de bewolking toe en 's avonds en 's nachts valt er wat regen. De maxima liggen vrijdag rond 8°C.

Zaterdag bevinden we ons opnieuw in de warme sector van een Atlantische depressie. Dat merken we aan de minima: die zijn 's ochtends in onze omgeving niet veel lager dan 8°C. Er hangt vrij veel bewolking, maar het blijft grotendeels droog. Bij maxima van 12°C in Vlaanderen en 7°C in de hoge Ardennen, kan er uiteraard geen sprake zijn van "de eerste sneeuw". 

Zaterdag bevinden we ons in de warme sector van een Atlantische depressie (bron kaart: UK MetOffice)


Op zondag zou dan het koufront een tijdje blijven treuzelen voor onze kust. Het is nog even afwachten wanneer het precies de oversteek zal maken. 

Na het weekend ziet het er naar uit dat we in een zuidwestelijke stroming terecht komen. Een hogedrukgebied boven de Alpen en de Balkan houdt de actiefste neerslaggebieden uit onze omgeving weg. Veel regen wordt er dus niet verwacht. De maxima liggen vanaf maandag meestal rond 10°C, de minima rond 5°C. 

Het hoge noorden

Scandinavië komt de komende dagen in iets koudere lucht terecht, met in het midden van Zweden vanaf vanavond regen die op veel plaatsen over gaat in sneeuw. In Tavelsjö in de omgeving van Umeå bijvoorbeeld begint de neerslag vandaag als regen, maar in de loop van de nacht daalt het kwik richting vriespunt en kan er behoorlijk wat sneeuw vallen. Morgen overdag blijft de temperatuur er dalen, richting -5°C. In de nacht van vrijdag op zaterdag zou het dan volledig uitklaren, waardoor de temperatuur boven het sneeuwdek er kan wegzakken tot -12 à -15°C. Een overtuigende winterinval is het nog niet, want de dagen erna komt de temperatuur er weer rond het vriespunt te liggen.

Nog meer naar het noorden, in Kiruna, was de sneeuw de voorbije dagen volledig weggesmolten. Daar wordt de komende dagen nauwelijks verse sneeuw verwacht, maar het kwik blijft er vanaf morgen weer permanent onder het vriespunt, wat toch wel wat schaatsmogelijkheden moet opleveren in die regio. Met een zak- op hoofdlamp bij de standaarduitrusting uiteraard, want zo stilaan komt de zon er ook overdag niet meer boven de horizon.

De eps-verwachting voor de temperatuur in Kiruna (bron: ecmwf).


In het zuiden van Zweden is er van de winter geen spoor. Linköping bijvoorbeeld verwacht vandaag maxima rond 14°C, wat haast ongezien hoog is voor deze tijd van het jaar. De komende dagen wordt het er wel minder zacht, maar van vorst van betekenis is er geen sprake.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten