vrijdag 11 september 2020

Zomer perst er nog een sprintje uit

 Astronomisch gezien is het nog altijd zomer, en dat zullen we de komende dagen geweten hebben. Een hogedrukgebied vestigt zich komend weekend boven onze omgeving en begin volgende week boven het oosten van Europa. Vanuit het zuiden van Europa komt er erg warme lucht naar ons toegestroomd. Eerst op grotere hoogte, later ook op grondniveau. Maxima rond of iets boven 30°C zijn ook in de regio Gent mogelijk. In vergelijking met juli en augustus zijn de dagen al een heel stuk korter. De opwarming begint dus later en rond 20.30 uur wordt het alweer donker. De warmte zal dus een stuk draaglijker zijn dan in de hoogzomerse maanden.



(Een gedetailleerd zweefvlieg-weerbericht vind je hier)


Vandaag vrijdag bevinden we ons in een zadelgebied. Het is rustig en zonnig tot licht bewolkt. De maxima liggen rond 22°C. Op grotere hoogte stroomt er in de loop van de dag al warmere lucht naar ons toe. Deze ochtend ligt de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) rond 6°C. Vanavond is dat al opgelopen tot 12°C.

Morgen zaterdag heeft het Azorenhoog een wig uitgebouwd naar onze omgeving. Er snoert zich in de omgeving van Bretagne een aparte kern af. De staart van een sterk verzwakt koufront trekt in de loop van de dag over onze regio, maar daar merken we weinig of niets van. Het is de hele dag zonnig tot hooguit licht bewolkt. De wind waait zwak uit de westelijke sector en dat drukt de maxima tijdelijk nog wat. Die liggen rond 22°C.

Zondag heeft de kern van het hogedrukgebied zich verplaatst van Bretagne naar onze omgeving. De wind valt bijna volledig weg. Het is opnieuw de hele dag zonnig tot licht bewolkt, bij maxima rond 24°C. 


Zondag ligt de kern van een hogedrukgebied vrijwel boven onze omgeving (bron kaart: UK MetOffice)


Maandag ligt de kern van het hogedrukgebied al boven Polen. De wind draait daardoor bij ons naar het zuiden. De zon schijnt van bij opkomst tot ondergang en dat resulteert in een temperatuur die stijgt van 11 graden 's ochtends vroeg tot 30 graden in de namiddag.

Dinsdag verandert er weinig ten opzichte van maandag. We beginnen de dag met minima rond 12°C op het platteland en rond 17°C in het stadscentrum. De zon krijgt vrij spel en doet het kwik oplopen tot 30 à 32 graden. Tegen middernacht is het wel al opnieuw afgekoeld tot 15°C op het platteland en tot 19°C in het stadscentrum.

Vanaf woensdag neemt een ander hogedrukgebied het heft over. Het centrum daarvan ligt donderdag tussen IJsland en Noorwegen. We krijgen daardoor te maken met een oostelijke stroming die erg droge landlucht aanvoert. Buien maken nauwelijks een kans. De oostelijke wind neemt wel in kracht toe en mengt de luchtlagen. De maxima gaan vanaf woensdag geleidijk naar beneden: eerst nog 27°C, later in de week rond 23°C. De minima liggen eerst rond 14 en later rond 11°C.

Kort samengevat: we krijgen minstens een week droog en meestal zonnig zomerweer, met vooral maandag en dinsdag uitzonderlijk hoge maxima voor de tijd van het jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten