donderdag 24 september 2020

Eerste herfststorm komt er aan

Van hoogzomerweer vorige week met maxima boven de 30°C, schakelen we vanaf vandaag bruusk over op herfstweer, met alles er op en er aan. Morgenavond krijgen we de eerste herfststorm te verwerken. Het hele weekend vallen er soms felle buien en zaterdag halen de maxima met moeite nog 13°C.  Ook daarna blijft het nog fris en wisselvallig.

Een depressiekern boven de Noordzee zorgt morgenavond voor stormweer. (bron kaart: UK MetOffice)

Oorzaak van de bruuske ommekeer is een depressiekern die vandaag nog boven de Britse Eilanden ligt. Een occlusiefront, verbonden aan deze kern, trekt deze namiddag met enkele buien over ons land. Vanavond volgt een buienlijn. De wind blijft voorlopig nog binnen de perken, met 4 à 5 Bft uit ZZW langs de kust en 3 à 4 Bft in het binnenland. Het wordt wel al een pak frisser dan de vorige dagen, met maxima rond 17°C.

Vannacht neemt de wind tijdelijk in kracht af, omdat we ons vrijwel in de kern van de depressie bevinden. Er vallen wel nog enkele lokale buien. De minima liggen rond 7°C.

Morgen verplaatst de depressiekern zich naar de Noordzee. De wind ruimt naar het noordwesten en neemt sterk toe. 's Ochtends staat er nog maar 4 Bft op zee, boven Oost-Vlaanderen is dat niet veel meer dan 2 Bft. Maar in de loop van de namiddag en avond steekt een noordwesterstorm op (9 Bft) op zee én aan de kust. In het Oost-Vlaamse binnenland staat er morgenavond een krachtige tot harde wind (6 à 7 Bft). De rukwinden kunnen uithalen tot 120 km/u aan zee en tot 90 à 100 km/u in het binnenland. Dat alles kan ook gepaard gaan met felle regen- en onweersbuien. De maxima liggen rond 14°C.

Het Arome-model verwacht morgenavond zware windstoten tot ver in het binnenland (bron kaart: Arome via meteociel.fr)


Zaterdag
blijft de stroming sterk noordwestelijk. Het is wisselend tot zwaarbewolkt met geregeld regen. De aangevoerde luchtmassa is erg koel, waardoor de maxima niet veel hoger dan 13°C liggen. De wind haalt nog 7 Bft uit NNW op zee en 6 Bft langs de kust. In de omgeving van Gent staat er 4 à 5 Bft uit NNW.

Zondag ligt de depressiekern boven Duitsland. De wind blijft dus uit de noordelijke sector waaien. De ingedraaide occlusie trekt over onze omgeving, waardoor het meestal betrokken is met geregeld regen. In het binnenland staat er nog altijd 4 à 5 Bft uit N, op zee waait het stormachtig (8 Bft) en langs de kust hard (7 Bft).

Begin volgende week zou het dan tijdelijk wat rustiger worden, omdat het Azorenhoog wat uitbreidt naar het Europese vasteland. Het blijft licht wisselvallig, maar de wind neemt wat in kracht af. De maxima liggen dan rond 17 à 18°C. Mogelijk wordt het in het tweede deel van volgende week opnieuw windering en erg wisselvallig, maar dat wachten we nog even af.

Vast staat wel dat we de komende dagen onvervalst herfstweer krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten