vrijdag 31 januari 2020

Tijdelijk wat minder zacht door noordwestelijke stroming

Wat een ongelooflijke flutwinter is dit toch voor schaatsers... De komende tien dagen is er geen beterschap te verwachten. Na het weekend wordt het wel wat minder zacht, maar het begin van een winteroffensief is dat absoluut niet. Na een paar droge dagen wordt het vanaf het volgende weekend alweer wisselvallig en zacht.

Alleen in de noordelijke helft van Zweden kan nu volop worden geschaatst, zoals hier in Tavelsjö. (Foto: Tobias Sundqvist)


Op dit ogenblik bevinden we ons in een onvervalste westcirculatie. Het hogedrukgebied van de Azoren heeft een uitloper naar Spanje en boven de noordelijke Atlantische Oceaan liggen tal van lagedrukgebieden. Daardoor wordt er zachte zeelucht naar de Lage Landen aangevoerd.

Morgen zaterdag komt er in deze situatie geen verandering. Vandaag en morgen ligt het kwik dag en nacht tussen 9 en 12°C. Komende nacht valt er daarbij ook nog eens een hele plas water. Zondag en maandag kruipt het hogedrukgebied wat verder het het Zuid-Europese vasteland op, maar dat verandert weinig aan het weerbeeld. Het blijft wisselvallig, met maxima rond 12°C en minima rond 7°C of zelfs hoger.

Dinsdag bouwt het hogedrukgebied een rug op naar het noorden. We komen dan in een noordwestelijke stroming terecht. Op grotere hoogte stroomt wat koudere lucht naar onze regio, maar de écht koude bovenluchten blijven ver uit onze buurt weg. Dinsdag is het nog licht wisselvallig, daarna krijgen we tot en met vrijdag droog weer. De maxima liggen in die periode rond 8°C, de minima rond 4°C, mogelijk iets lager bij voldoende opklaringen. Een graadje grondvorst is mogelijk.

De hogedrukrug die dinsdag ontstaat, is geen lang leven beschoren. Hij zakt woensdag alweer in elkaar en vormt een hogedrukkern die donderdag boven onze omgeving ligt (vandaar het droge weer). Tegen volgend weekend verplaatst deze kern zich verder naar het zuidoosten en komen we voor de zoveelste keer deze winter in een zuidwestelijke stroming terecht, die zachte lucht aanvoert naar de Benelux.

Toestand in Zweden


Voor het natuurijs in de zuidelijke helft van Zweden is deze winter al even rampzalig als bij ons. De ene na de organisatie moet afhaken. Eerder sneuvelde al de Sigtunarännet nabij Stockholm. Daar zou ook het Zweeds kampioenschap marathonschaatsen plaatsvinden op zaterdag 15 februari. Ook daar is een streep doorgetrokken. Deze organisatie verhuist naar het wél ijszekere Tavelsjö nabij Umeå, op dezelfde datum.

Andere oorden opzoeken geldt helaas ook voor de organisatoren van de Daylight Challenge van Skate4Air. Deze schaatstocht voor het goede doel, voorzien op 7 februari, verhuist noodgedwongen van het Runn-meer in Falun naar het veel noordelijker gelegen Luleå.

Even zag het ernaar uit dat het zuiden van Zweden in het begin van februari een stuk kouder weer zou krijgen. Helaas is ook daar de afkoeling maar van erg korte duur.
Het uiterste zuiden van Zweden (alles ten zuiden van de lijn Göteborg-Linköping-Norrköping-Stockholm) hoef ik eigenlijk niet eens te vermelden. Van aanhoudende vorst was en is daar gewoon geen sprake. De omgeving van Linköping zelf krijg van maandag tot woensdag wat kouder weer met lichte tot matige vorst, maar van schaatsijs is er geen sprake.

In Hagfors, waar ik in december nog prachtige schaatstochten maakte, is het al niet veel beter gesteld. Op dit ogenblik ligt het kwik er boven nul. Dat blijft zo tot en met zondag. Daarna wordt het wat kouder, met dinsdag en woensdag minima tussen -5 en -10°C en maxima rond het vriespunt. Vanaf donderdag loopt het kwik weer op tot iets boven het vriespunt. Eenzelfde weerbeeld geldt in Falun. Afwachten of de koudere periode voldoende zal zijn voor de talrijke schaatsers daar, in aanloop naar de Runn Winter Week. De langere termijn ziet er helaas niet zo goed uit.

In de omgeving van Sundsvall en Östersund, in het geografische midden van Zweden, is de voorbije dagen een pak sneeuw gevallen bij temperaturen rond het vriespunt. Vandaag en morgen valt daar nog een flink pak bij. Naar dinsdag toe wordt het droog en neemt het kwik er een duik richting -15°C. Vanaf donderdag kan er opnieuw nu en dan sneeuw vallen bij temperaturen rond of iets onder het vriespunt.

De noordelijke helft van Zweden (Umeå, Luleå)  is de enige regio met ijszekerheid. Ook daar sneeuwde het de voorbije dagen flink. De ruimploegen van de geveegde banen hebben dus heel wat werk gehad. Vanaf overmorgen is het er droog en koud. Bij een temperatuur van -10 à -15°C en 3 tot 4 Bft wind zal het er woensdag en donderdag erg koud aanvoelen. Naar volgend weekend toe kruipt ook daar de temperatuur stilaan richting vriespunt, maar de ijsvloer daar kan dat probleemloos aan.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten