dinsdag 10 december 2019

Na de westcirculatie mogelijk subtropische lucht op komst

De verwachtingen voor de komende tien dagen gaan, voor wie op natuurijs zit te wachten, helaas van kwaad naar erger. Tot en met het weekend blijft de westcirculatie aanhouden. Daarna geeft een Europees hogedrukgebied meer en meer tegengas, waardoor de wind naar de zuidelijke sector draait en subtropische luchtmassa's tot ver naar het noorden opstuwt. Zelfs grote delen van Scandinavië dreigen in de veel te zachte lucht terecht te komen. 

In grote deel van Scandinavië is het vandaag zonnig en koud, maar daar komt binnenkort ook verandering in. (foto: webcam Södra Berget, Sundsvall)


Tussen al het depressiegeweld door zorgde een mobiele wig vandaag voor een rustige en vrij koude ochtend. In Drongen zakte de temperatuur tot -0,1°C. Het is maar een erg tijdelijke situatie. Vanavond bereikt alweer een warmfront onze omgeving. Het is verbonden aan een erg diepe depressiekern (kerndruk 9449 hPa) nabij IJsland. Dit eiland krijgt komende nacht trouwens een fameuze noorderstorm te verwerken.

We komen vanavond dus in een warme sector terecht. Dat betekent dat de temperatuur vanavond en het eerste deel van de nacht gewoon blijft stijgen, tot rond 7°C. Dat duurt tot het koufront in het tweede deel van de nacht over onze regio trekt. Het actiefste deel van het koufront wordt in de regio Gent verwacht tussen 3 en 4 uur vannacht.

Achter het koufront wijken de isobaren morgen woensdag eventjes uiteen. De wind neemt dus wat in kracht af. De voormiddag verloopt wisselend bewolkt en droog, na de middag vergroot de kans op een bui. De maxima liggen rond 8°C. Er zit dus weinig beweging in de temperatuur.

Donderdag zien we vanuit het zuidwesten alweer een nieuw frontaal systeem naderen. De dag begint nog zonnig, maar al snel neemt de bewolking toe en na de middag kan er al wat regen vallen. De maxima liggen rond 6°C. In de nacht van donderdag op vrijdag volgt er meer regen; hoeveelheden tussen 5 en 10 mm zijn mogelijk in de omgeving van Gent.

Volgens het Britse weermodel trekt er vrijdag een depressiekern over Nederland. (bron kaart: UK MetOffice)


Vrijdag trekt er een depressiekern vlak ten noorden van onze regio, wellicht over Nederland. Dat maakt vooral de windverwachting nog onzeker. In de kern is het vrijwel windstil, vlak ten zuiden ervan staat een stevig windveld. Het Europese weermodel gaat voorlopig uit van een pittige 5 Bft uit W voor de regio Gent. Die westenwind voert maritiem polaire lucht aan, waardoor de maxima blijven steken op een graad of 6. We krijgen ook weer heel wat neerslag te verwerken uit het actieve frontale systeem van deze depressie.

Ook zaterdag blijft de westelijke stroming nog aanhouden, met licht wisselvallig weer en maxima rond 7 à 8°C. Er staat nog altijd veel wind, met in de regio Gent 4 à 4 Bft uit WZW.

Verdere vooruitzichten


Tijdens het weekend en het begin van volgende week komen de depressiekernen geleidelijk wat noordelijker te liggen. Als we kijken naar het ensemblegemiddelde van ECMWF, zien we in de tweede helft van volgende week de luchtdruk boven het zuiden en zuidoosten van Europa stijgen. Wij zouden dan op de westelijke flank van deze anticycloon komen te liggen. De wind draait naar het zuiden en voert subtropische luchtmassa's uit de regio van de Middelandse Zee naar onze omgeving aan. Het wordt wat minder wisselvallig en de maxima klimmen tot boven de +10°C. De kans op vorst tijdens de nachten is verwaarloosbaar klein. Hooguit is tijdens een heldere en windstille nacht wat lichte vorst of grondvorst mogelijk.

Volgens het Europese weermodel worden op het einde van de 10-daagse verwachtingsperiode erg zachte subtropische luchtmassa's tot ver naar het noorden getransporteerd. De winter is dan wel heel erg ver weg. (bron kaart: ensemblegemiddelde ECMWF via Wetterzentrale.de)


Toestand in Zweden


Vandaag dinsdag wordt in grote delen van Scandinavië voorlopig de laatste echt koude dag. In het grootste deel van Zweden is het vandaag flink aan het vriezen. Alleen in het uiterste zuiden, zeg maar ten zuiden van Helsingborg, is het kwik licht positief.

Het koudst was het deze ochtend in Lapland en Västerbotten. (bron: SMHI.se)


Vanaf morgen wordt het tot ver in het noorden een stuk zachter. In de omgeving van Umeå schommelt het kwik van morgen tot en met zondag 15 december rond het vriespunt. Morgen valt daar ook een pak (natte) sneeuw. Ook volgend weekend valt in die omgeving sneeuw of natte sneeuw.

In de regio Kiruna (Lapland) stijgt het kwik de komende dagen tot rond -3°C en wordt er geen dooiweer verwacht. Het is daar natuurlijk wel vrijwel permanent donker.

Midden-Zweden (Sundsvall, Östersund) krijgt vanaf morgen tot en met zondag te maken met licht dooiweer. Het heeft daar de voorbije dagen wel stevig gevroren, maar er is ook vrij veel sneeuw gevallen. Schaatsmogelijkheden zullen er wel zijn, maar de locaties met goed schaatsijs zullen allicht moeilijk te vinden zijn.

De regio's Dalarna (met onder meer Falun) en Värmland krijgen eveneens licht dooiweer voorgeschoteld, allicht tot en met dinsdag 17 december. Morgen valt er regen, komend weekend regen of natte sneeuw.

Alle regio's ten zuiden van de lijn Stockholm-Örebro krijgen de komende tien dagen  erg zacht winterweer voorgeschoteld, met hooguit eens een graadje vorst tijdens de nacht. Er is dus geen sprake van dat er in deze regio de eerste twee weken geschaatst kan worden.


De ensemble-verwachting voor de temperatuur in het midden van Zweden (regio Torpshammar)












Geen opmerkingen:

Een reactie posten